szerző:
hvg.hu

Erdei Bálintnak, az Elios volt társtulajdonosának leginkább ingatlanos tapasztalatai vannak, de az óbudai önkormányzatot meggyőzte, hogy sok vendéglőssel "működik együtt". Ez elég volt ahhoz, hogy tíz évre elnyerje a Kolosy téri piac üzemeltetését.

Nem okozott meglepetést Óbuda önkormányzata, amikor csütörtöki ülésén úgy döntött: Tiborcz István barátjának és üzlettársának a cége, a Redwood Holding Kft. kapja meg a Kolosy téri piac épületének üzemeltetési jogát. A bérleti szerződést elvileg május végéig írják alá.

Erdei a pályázaton induló projektcéget, a Kapu a promenádhoz Kft.-t mindössze két nappal azelőtt hozta össze, hogy március 2-án az óbudai önkormányzat úgy döntött, még nem hirdet eredményt a Kolosy téri piac gasztronómiai hasznosítására kiírt pályázaton. Az eredeti tervekkel ellentétben jobbnak látták megvárni ezzel a választásokat, az Elios botránya után ugyanis nyilván nem lett volna politikailag hasznos nyertesként kihirdetni Erdei cégét.

Az önkormányzat mindenesetre semmi furcsát nem lát az időzítésben. A hvg.hu-nak eljuttatott közleménye szerint "a referenciát nyújtó társaságokkal közös projektcég létrehozása nem volt előfeltétele a pályázatnak, így történhetett, hogy a pályázó a benyújtási határidőt követően hozta létre a Kapu a promenádhoz Kft.-t".

Erdei a projektcégbe egyébként a Kolosy tér melletti sétálóutcában – az ún. Óbudai Promenádon – működő hamburgerbisztróst, a Five District Burgers Kft.-t vette be társtulajdonosnak, amellyel eredetileg az V. kerületben terveztek együttműködést egy Csipak Pétertől megszerzett ingatlanban. (A pályázat tanúsága szerint a hamburgeres be is költözne a piacra.) Komoly referenciát – amely 20 százalékkal súlyozott az elbírálásnál – ugyanis nem tudtak volna egyedül felmutatni: a 2016-ban alapított Redwood elsősorban ingatlanfejlesztéssel foglalkozik. Csillaghegyen a Fagyöngy Lakóparkot, a régi Instant helyén a Hard Rock Hotelt, az I. kerületben pedig az EcoDome és a Neuschloss Palota nevű irodaházakat építik.

Az együttműködő partnerük referenciái szintén nehezen értelmezhetők a piac volumenének tükrében: egy balatonszemesi melegkonyhás étterem, egy Pöttyös utcai vendéglátóegység, egy az Ázsia Centerben található Fornetti-pékség és egy Király utcai gyorsétkezde szerepel az anyagban. Az a lista, amelyben a 2001-től kapott állami cateringes megrendeléseiről számol be, már kétségkívül hosszabb.

Gerendai tűnt esélyesnek

Az évek óta veszteségesen működő Kolosy piac üzemeltetésére kiírt tenderre öt pályázat érkezett, ebből Gerendai Károlyé tűnt esélyesnek, aki kézműves sörcsarnokot tervezett kialakítani. Ő végül a harmadik helyen végzett. Második az Optima Klíma Zrt. lett, mely a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került MKB Bank fiókhálózatának a beszállítója. A helyi vállalkozók utolsónak futottak be a pályázaton.

A bérleti díj minimális összegét a kiírásban havi egymillió forintban szabták meg, Erdeiék pedig 2 millió 50 ezer forintot ajánlottak úgy, hogy éppen azzal az ötvenezer forintos plusz téttel ugrották meg a második legtöbbet kínáló pályázó ajánlatát.

Két referencia: a Lärm és az Instant
©

A Redwood partnerei, amelyekre "jelenlegi üzleteink"-ként hivatkoznak a pályázatban, szintén biztosítékot jelentenek arra, hogy a piac igazi partiközpont lesz: a listán a belvárosi bulinegyed olyan legendás helyei találhatók, mint a lebontott Instant, a Fogasház és az annak helyén most Instant-Fogasként működő komplexum, a mellette található Liebling és Mazel Tov, a nemrég bezárt Gödör Klub, a Lärm és Frame elektronikus zenei bárok, az After Music Club, a Rizsa Presszó, három Rézangyal bisztró és más szórakozóhelyek. Szakmai partnereik között az Örs vezér téren, illetve a Bakáts téren vendéglátós egységeket üzemeltető Addis Lalileba Kft.-t is megjelölték, amely azonban felszámolás alatt áll.

A második Bulinegyed?

A helyiek legnagyobb bánatára most már biztos, hogy a piac bulinegyeddé avanzsál, a Szépvölgyi út–Lajos utca–Nagyszombat utca–Kecske köz által határolt területre ráadásul eddig sem vonatkoztak a késői nyitvatartási, alkoholárusítási tilalmak. Erdei a pályázat tanúsága szerint hétközben éjfélig, hétvégén pedig hajnali kettőig nyitva tartana a várhatóan ősszel megnyíló, egyik oldalról a Lajos utca, a másik oldalról a sétálóutca – és ott is több étterem és kocsma – által határolt piac.

A pályázat szerint csaknem 500 millió forintból nemzetközi konyhával működő, de a Belvárosi piactól eltérően egy kézben (az üzemeltetőében) működő food hallt hoznak létre. Ezt azzal indokolják, hogy "elkerülhetjük az egyes szereplők önálló érdekeinek érvényesítése miatti minőségingadozást".

Emellett kézműves üzleteket, kiállításokat, esténként pedig "színes és igényes" kulturális programokat ígérnek, amelyek épp úgy növelnék a vendégforgalmat, mint az, hogy hop on-hop off buszokkal vinné oda a turistákat, akik itt reggelizhetnének is – kár, hogy Erdei szállodái meglehetősen távol esnek a Kolosy tértől. A társaság az év 300 napján napi 1500-2000 vendéggel számol, a 2020-as évek elejére pedig már egymilliárd forint feletti éves bevételt érhet el tervei szerint.

A Kolosy téri piacot néhány éve újíttatta fel az önkormányzat, ám ennek ellenére újabb rekonstrukcióra szorul – ez a pályázati kiírásban is szerepelt. Ez azonban Óbudának már nem volt kifizetődő: az üzemeltetésében levő hely éves szinten tízmillió forint körüli veszteséget termelt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
G. Tóth Ilda Vállalkozás

A Tiborcz-közeli Redwood viheti a Kolosy téri piacot

Nem várt sokáig Óbuda önkormányzata: a választások után kevesebb mint két héttel csütörtökön meg is szavazhatja a képviselő-testület, hogy Tiborcz István barátja és üzlettársa kapja meg a Kolosy téri piac épületét – tudta meg a hvg.hu.

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Nem mindennapi ez a térkép: egy kattintással mindent megtudhat a világ összes folyójáról

Nem mindennapi ez a térkép: egy kattintással mindent megtudhat a világ összes folyójáról

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért