szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak Simonka, de más kormánypárti polgármester sem bírja cérnával, annyit nyaggatják őket a kampányban beígért, de a fával tüzelőknél végül elmaradt 12 ezer forint miatt. Többen már levelet is írtak a Belügyminisztériumnak, most Simonka György ígérte meg a Viharsarokban, hogy az asztalra csap, mert a térségi faluvezetők meg már őt ostromolták.

„Van olyan városi, aki kétszer is kapott, a falvakban élő legszegényebbeknek meg semmi nem jár, pedig én is megígértem a kampányban” – indokolta Simonka György, Dél-Békés parlamenti képviselője, aki zűrös ügyeivel szokott bekerülni a hírekbe. Most egy kistérségi testületi ülés után döntött úgy, hogy levelet ír a Belügyminisztériumnak, a jövő hétre pedig már időpontot is kért az önkormányzati ügyekért felelős államtitkártól.

„Nincs olyan nap, hogy ne kérdezné meg valaki, hogy mi van ezzel a beígért pénzzel” – folytatja Simonka, aki szerint nem fair, hogy akik távfűtött lakásban laknak és vezetékest gázt is használnak, azok számára már kétszer is jóváírták az összeget, míg a pici falvakban, ahol az egyre drágább tűzifával fűtenek, sokszor közmunkás bérért dolgoznak, oda meg egy fillér sem jutott. „Én is elmondtam a kampányomban többször, és nem azt mondtam, hogy egyesek kapnak majd 12 ezer forintot, hanem azt mondtam, hogy mindenki” – tette hozzá Simonka.

Más településeken is egyre feszültebbek emiatt a polgármesterek, akik úgy érzik, joggal keresik rajtuk a pénzt, akad olyan háromezer fős település, ahol már 120-130 lakos is beadta az ígértek alapján az igényt már hónapokkal ezelőtt, és azóta kilincselnek, hogy mikor kapják meg a pénzt. Mi is írtunk már arról, hogy sokan várják a kompenzációt, de csak a szociálistűzifa-keretet bővítették egymilliárd forinttal, ami egy-egy településen a rászorultak harmadának lenne elegendő. Ekkor még ellenzéki vezetésű falvak szólaltak meg, és korábban az sem volt tiszta a polgármestereknek, hogy most ez már a 12 ezer forintos rezsicsökkentés része lesz, vagy a 12 ezer forintos összeget is megkapják majd. Ezért is, no meg a választások miatt sok faluvezető kivárt, de egyre többen szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba. Ráadásul pont ezekben a falvakban élnek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a tűzifa piaci ára pedig harmadával lett drágább.

Március elején ígérte meg Orbán Viktor, hogy mindenkinek jár a 12 ezer forint, a háztartások nagyobb részének ezt az összeget már jóvá is írták, és valóban vannak olyanok, akik ezt két csatornán keresztül is megkaphatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére

Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem