szerző:
Lengyel Miklós

Berlinben tárgyalt Albánia belügyminisztere- számolt be a Deutsche Welle hírportálja egy olyan eseményről, amely általában nemigen érdekelné a német publikumot. Miért lett hirtelen nagyon fontos Albánia belügyminiszterének berlini látogatása?

Mert Fatmir Xhafaj a német sajtó szerint felajánlotta Albániát, mint migránsfogadó központot Európában. Jelenleg a migránspolitika mélységesen megosztja az európai közvéleményt. Emiatt az EU mini csúcsot szervezett Brüsszelbe. A visegrádi államok nélkül. A brüsszeli csúcson ugyanis olyan államok vezetői vesznek részt, ahol csakugyan élnek migránsok ...

A brüsszeli bizottság egyik javaslata az, hogy valahol Európában, de az Európai Unió határain kívül  hozzanak létre olyan migránsfogadó központot, ahol a bevándorlók addig várakozhatnának, amíg a hatóságok elbírálják kérelmüket. Ebből a szempontból Albánia ideálisnak látszik. A hárommilliós balkáni államban a keresztények és a muzulmánok évszázadok óta viszonylag békésen megférnek egymással. Albániának már nagy tapasztalata van abban, hogy mit jelent a menekültáradat : a délszláv háborúk idején csaknem egymillió albán menekült el Koszovóból, és mindannyiukat befogadta a kicsi és szegény ország. Igaz, hogy a menekültek albánok voltak ...

Durrës (Durazzo) kikötője alkalmas arra, hogy fogadja a migránsokat szállító hajókat. Az infrastruktúra is megvan, hiszen azok a táborok, melyekben a koszovói menekültek túlélték a háborút, újra megnyithatóak. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének képviselői tárgyalnak az albán illetékesekkel a szükséges segítségről. Erről persze a mini csúcson is szó lesz Brüsszelben. Az EU mindenképp jelentős összeggel támogatná Albániát, amely szeretne mielőbb tagja lenni az uniónak. Előny, hogy Albánia nem tagja a schengeni övezetnek, vagyis a migránsok nem mozoghatnak szabadon az EU területén. Albánia tagja viszont a NATO-nak. Ez előny abból a szempontból, hogy a NATO terrorizmus ellenes programot indított el, és ennek keretében már folyik a kiképzés Albániában. Esetleges terrorakciók megfékezése tehát nem okozna különösebb gondot a kis balkáni országnak.

Ha bejön az albán megoldás, akkor Angela Merkel fellélegezhet. Belügyminisztere, Horst Seehofer, aki a CSU vezetője is, két hetet adott neki valamiféle koherens migránspolitika kialakítására. Korábban ugyanis Seehofer Kurz osztrák kancellárral együtt hármas szövetséget javasolt Olaszországgal egy hatékony migránspolitika kialakítására. Ezt Angela Merkel elvetette mondván, átfogó európai megoldás szükséges. Ennek kialakítására kapott két hetet Seehofer belügyminisztertől, aki felrobbanthatja a kormánykoalíciót, melyet csak nagyon nehezen hozott össze Angela Merkel a szociáldemokratákkal.

A CSU és a szociáldemokraták álláspontja a migránsügyben szinte homlokegyenest ellenkezik egymással. Ezért szervezte a mini csúcsot Brüsszelben Jean-Claude Juncker, hogy segítsen Angela Merkelnek. Ha pedig sikerülne az uniós egyezkedés az albánokkal, akkor Angela Merkel fellélegezhet: átmeneti megoldás születhet a migránsválság megoldásában európai szinten, és egyben elháríthatná a fenyegető kormányválságot Berlinben.

 Minderre most különösen nagy szüksége van Európának, hiszen a jövő héten Angela Merkel és Emmanuel Macron együtt terjeszti elő az eurozóna reformterveit, vagyis az EU jövőjét meghatározó programot. Németország kancellárjának és Franciaország elnökének semmiképp sem hiányzik, hogy a június végi uniós csúcson a migránskérdés uralja a vitát, ahogy ezt a magyar miniszterelnök szeretné, hanem előre akarnak lépni az uniós reformok terén, mert nem kívánják tétlenül nézni, hogy az USA és Kína megelőzi az EU-t a globális versenyben miközben Brüsszelben véget nem érő és terméketlen viták folynak a bevándorlásról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Világ

Merkel alkonya: amit látunk, az királydráma, és Orbán is szerepet kapott

Két évtizede köszönt le kancellárként Helmut Kohl, azóta határozza meg a német jobboldalt Angela Merkel. Most az ő két évtizedes dominanciája is a végéhez közeleg. Ha egyszer eljön az idő, Merkel önként akart távozni a hatalomból, ám a jelek szerint ő is kényszer hatása alatt fog. Az utódlási harc már zajlik, és egyre irracionálisabb eszközöket használnak egymással szemben a felek.

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt