szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat azt mondja, nem bevételt szeretne termelni a parkolással, csak a lakók érdekeit szolgálja. A parkolási rendszert a korábbinál háromszor drágábban üzemeltető cégek között azonban ott van Garancsi István, és két kerületi önkormányzat vállalkozása is.

A fizetős parkolási rendszer több pénzt visz el, mint amennyi nyereséget termel, Újbudán ez is lehetséges, és az önkormányzat ezt így is tervezte – ez derül ki a 24.hu cikkéből.

2016-ban még több bevétele volt Újbudának a parkolásból, mint amennyit a büntetések behajtására, a parkolóórák telepítésére, javítására költött. A bevétel még 480 millió forint volt tavalyelőtt, a kiadások pedig csak 208 millió forintra rúgtak. 2017-ben azonban a kiadások az előző évinek a duplájára ugrottak, miközben a bevétel csak szerény mértékben nőtt, így már csak 110 millió forintos plusszal jött ki az önkormányzat a bizniszből.

2018-ra pedig már sikerült veszteséget is termelnie a kerületnek a pénzbeszedésből.

De ez az önkormányzatot nem lepte meg, hiszen az eredetileg elfogadott költségvetési terv is mínuszt jósolt 2018-ra, a nemrég módosított változatban pedig már tényként kezelik, hogy 130 millió forintos veszteséget fog termelni a XI. kerületnek az, hogy a parkolási rendszert menedzseli és a pénzt beszedi.

Az önkormányzat azt írta a 24.hu kérdésére, hogy

nem bevételi forrásként tekintenek a parkolási rendszerre, hanem forgalom- és parkolásszabályozási eszközként, céljuk a lakók érdekeinek szolgálata.

A drágulás magyarázata, hogy a parkolási rendszer üzemeltetésére a szerződések 2016 végén lejártak,

az új nyertes cégek pedig jóval drágábban vállalták a feladatokat.

Ami a korábbi években 200 millió körüli összegből kijött, az idén már 782 millió forintba fog kerülni. Az önkormányzat szerint továbbá az új zónák kijelölésére és az automaták megvásárlására is kell költeni.

Talán nem meglepő, hogy a munkát háromszoros áron elvégző cégek között ott találjuk a G4s Készpénzlogisztikai Kft.-t, amely nemrég került Orbán Viktor "kötélbarátjának", Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe, azonban a VIII. és a XI. kerület egy-egy cége is ott van a parkolási rendszer igencsak költségesen üzemeltető cégek között.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Rengetegen voltak a hétvégén a Velencei-tónál, most azt kérik, inkább ne nyissanak ki a büfék

Rengetegen voltak a hétvégén a Velencei-tónál, most azt kérik, inkább ne nyissanak ki a büfék

Fucsovics Márton ismét bekerült a világranglista Top50-be

Fucsovics Márton ismét bekerült a világranglista Top50-be