szerző:
hvg.hu

Az önkormányzat azt mondja, nem bevételt szeretne termelni a parkolással, csak a lakók érdekeit szolgálja. A parkolási rendszert a korábbinál háromszor drágábban üzemeltető cégek között azonban ott van Garancsi István, és két kerületi önkormányzat vállalkozása is.

A fizetős parkolási rendszer több pénzt visz el, mint amennyi nyereséget termel, Újbudán ez is lehetséges, és az önkormányzat ezt így is tervezte – ez derül ki a 24.hu cikkéből.

2016-ban még több bevétele volt Újbudának a parkolásból, mint amennyit a büntetések behajtására, a parkolóórák telepítésére, javítására költött. A bevétel még 480 millió forint volt tavalyelőtt, a kiadások pedig csak 208 millió forintra rúgtak. 2017-ben azonban a kiadások az előző évinek a duplájára ugrottak, miközben a bevétel csak szerény mértékben nőtt, így már csak 110 millió forintos plusszal jött ki az önkormányzat a bizniszből.

2018-ra pedig már sikerült veszteséget is termelnie a kerületnek a pénzbeszedésből.

De ez az önkormányzatot nem lepte meg, hiszen az eredetileg elfogadott költségvetési terv is mínuszt jósolt 2018-ra, a nemrég módosított változatban pedig már tényként kezelik, hogy 130 millió forintos veszteséget fog termelni a XI. kerületnek az, hogy a parkolási rendszert menedzseli és a pénzt beszedi.

Az önkormányzat azt írta a 24.hu kérdésére, hogy

nem bevételi forrásként tekintenek a parkolási rendszerre, hanem forgalom- és parkolásszabályozási eszközként, céljuk a lakók érdekeinek szolgálata.

A drágulás magyarázata, hogy a parkolási rendszer üzemeltetésére a szerződések 2016 végén lejártak,

az új nyertes cégek pedig jóval drágábban vállalták a feladatokat.

Ami a korábbi években 200 millió körüli összegből kijött, az idén már 782 millió forintba fog kerülni. Az önkormányzat szerint továbbá az új zónák kijelölésére és az automaták megvásárlására is kell költeni.

Talán nem meglepő, hogy a munkát háromszoros áron elvégző cégek között ott találjuk a G4s Készpénzlogisztikai Kft.-t, amely nemrég került Orbán Viktor "kötélbarátjának", Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe, azonban a VIII. és a XI. kerület egy-egy cége is ott van a parkolási rendszer igencsak költségesen üzemeltető cégek között.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!