szerző:
hvg.hu

A pénzügyminiszter a cafeteria visszavágásáért cserébe az szja-kedvezmények bővítését vetette fel

Véget ért az a nyugodt időszak, „amely 305-315 forint között tartotta a forint árfolyamát” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint külső tényezők – a Fed és az EKB szigorúbb politikája – miatt „árfolyamszempontból érzékenyebb időszak következik, amikor a körülményekre válaszolva a forint is új egyensúlyi szintet keres”.

Az euró ára a a jövő évi költségvetés javaslatának elkészítésekor már magasabb szinten volt, mint az órákon belül elfogadandó törvényben szereplő 311,4 forintos szint, az azóta eltelt időszakban pedig előfordult, hogy 330 forintnál is többet kértek egy euróért. Ennek ellenére Varga Mihály szerint nem számolnak azzal, hogy pusztán a forint árfolyamának változása miatt át kellene szabni a költségvetést. (Az euró ára az elmúlt napok 323-324 forint körüli szintjéről pénteken megint 327 forint közelébe került.)

A minisztert a Világgazdaság kérdezte a cafeteriarendszer nagy vihart kavart átszabásáról is. Varga úgy nyilatkozott, „a szavazásig nem merült fel olyan új, hangsúlyos szempont, amely a kormány kiinduló javaslatát érdemben módosítaná”. Nem zárta ki azonban annak a lehetőségét, hogy az ősszel várható újabb adócsomagba változtassanak a szintén pénteken elfogadandó rendszeren.

Azt is hozzátette, hogy a cafeteria helyett

a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet a megoldás.

Azt újfent kizárta Varga az interjúban, hogy általános áfacsökkentést tervezne a kormány, jelezte ugyanakkor, hogy az alapvető élelmiszereken túl lehet néhány szolgáltatás, amelyeknél az ágazati növekedést segíthetik a forgalmi adó csökkentésével. Ilyen lehet az internetáfával támogatott informatikai iparág vagy az idegenforgalom és vendéglátás, amelynél jelenleg a szolgáltatások egy része kedvezményes áfával adózik, egy másik része azonban nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete