szerző:
Z. B.
Tetszett a cikk?

Az Ikarus Egyedit leginkább azért övezték botrányok, mert nem szállította le a megrendelt buszokat. Most pedig az egyik forgalomba állt buszáról került ki egy elég aggasztó videó a netre.

Sok kritika érte az Ikarus Egyedit a Modulo csuklós buszai miatt, leginkább azért, mert a BKV és a Volánbusz által rendelt 180 buszból mindössze 5 érkezett meg határidőre. Azóta a BKV és a Volánbusz is szerződést bontott a céggel, az pedig csődvédelmet kért, amit meg is kapott.

Azonban szakmai berkekben a megérkezett példányokkal szemben is több kritika merült fel, leggyakrabban az, hogy a jármű csuklószerkezete instabil, amit a kritikusok szerint az okoz, hogy a gyártás során

egyszerűen kivágtak egy darabot a prototípus buszból a csukló és a hátsó tengely közötti részen.

Ez pedig a fizika törvényei szerint azt okozta, hogy a busz középső tengelye (a csukló előtt) túl könnyű, míg a leghátsó kerék mögötti rész – itt van a motor is – túl nehéz lett, ezért a jármű instabillá vált. A jelenséget a Totalcar cikke magyarázza el részletesebben. Az eszmefuttatást szakmai körökből több helyről lehetett hallani, sőt forgalomba állás előtt a BKV üzemeltetési vezérigazgatója is emlegetett csuklószerkezeti problémákat, de hivatalosan sosem lett alátámasztva.

Az alábbi videóra tekintve – melyet az Omnibusz szakmai blog osztott meg Facebookján – azonban kristálytisztán látszik, hogy lengedezik a busz hátulja egyenes terepen is. Nem éppen megnyugtató látvány.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zelki Benjámin Gazdaság

Csak nem jöttek meg a buszok, szerződést bont a BKV az Ikarus Egyedivel

Az Ikarus Egyedi Kft. 150 buszt kellett volna, hogy leszállítson áprilisig a Volánbusznak, 30-at a BKV-nak, azonban a határidőig összesen öt járművet adott át. Az anyagi gondokkal küzdő cég nemrég leépítésekbe kezdett, de a kormány ismét kedvezett nekik és stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a gyárat, hogy elkerülhessék a csődöt.