szerző:
MTI / hvg.hu

A BM és az NGM pénzosztó pályázatán közel kétezer önkormányzat kért támogatást felújítási munkákhoz, végül mintegy háromszáz település között oszottak szét ötmilliárd forintot.

Csaknem háromszáz település összesen ötmilliárd forint támogatást kap intézmények fejlesztéséhez, valamint utak, hidak és járdák felújításához - írta szombati számában a Magyar Idők.

A Belügyminsztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy nagyon komoly érdeklődés kísérte az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatását segítő pályázatot, amelyet a minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen tavasszal írt ki. A tárca tájékoztatása szerint

a beérkezett forrásigények összesen 28,1 milliárd forintot tettek ki, miközben a keretösszeg ötmilliárd forint.

Csaknem kétezer önkormányzat igényelt támogatást, az érvényes pályázatok száma összesen 1899 volt, a legtöbben belterületi utak, járdák, hidak felújításához kívántak központi forrást igényelni. A pályázatok minisztériumi felülvizsgálata, majd a szakpolitikai egyeztetés alapján végül 282 önkormányzatnak összesen több mint 4,998 milliárd forintot ítéltek oda.

A pénzből

  • kétmilliárd forintot 86 település között osztanak szét kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények (óvoda, bölcsőde, háziorvosi, gyermekorvosi, védőőnői, fogorvosii rendelő, önkormányzati hivatal) fejlesztésére, felújítására,
  • ötszázmilliót költ el 29 település óvodai, iskolai és utánpótlássport infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új sportlétesítmény létrehozására ("a mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése érdekében"), 
  • a maradék két és fél milliárd forintot pedig 167 önkormányzat kapta belterületi utak, járdák, hidak felújításához. 

A támogatott önkormányzatok közül 162 kétezer fő alatti, 91 lélekszáma 2001 és tízezer fő közötti, míg 29 település ennél nagyobb. A legnagyobb, harmincmillió forintos támogatásban 26 önkormányzat részesül, a legkisebb megítélt összeget - több mint 725 ezer forintot - a Csongrád megyei Eperjes község kapja útfelújításra.

A pályázati feltételeknek megfelelő, de forráshiány miatt támogatásban nem részesülő önkormányzatok tartaléklistára kerülnek. Ha később további forrás áll rendelkezésre, akkor lehetnek olyan önkormányzatok, amelyek pályázatát október 16-ig még támogatják. A miniszteri döntésről a támogatásban nem részesült pályázókat november 30-ig kell majd értesíteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

"Az Orbán Viktor nevével fémjelzett ötlet Amerikában forradalminak számít" – hirdeti az Origo

"Az Orbán Viktor nevével fémjelzett ötlet Amerikában forradalminak számít" – hirdeti az Origo

Blokkolhatták a GPS-jelet az oroszok Finnországnál, az utasszállítók is megérezték

Blokkolhatták a GPS-jelet az oroszok Finnországnál, az utasszállítók is megérezték

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell

Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell