szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank 19 millió forintos büntetést szabott ki az NHB Bankra, mert hiányosságokat talált a pénzintézet rendszerében.

19 millió forintos bírságot szabott ki az NHB Bankra az MNB. A jegybank közleménye szerint az NHB vizsgálata során több hiányosságot is találtak, amelyek többek között a vállalat irányításával és hitelkockázat-kezelésével voltak kapcsolatosak, de gondok voltak a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére tett intézkedésekkel is.

A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a vállalatirányítás területén az NHB Bank kiszervezett tevékenységeinek bejelentése, ellenőrzése és szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. A hitelkockázat kezelés körében probléma volt a bank ügyletminősítési eljárásával, valamint az ügyfélminősítésre, a kockázatvállalásra és a fedezetértékelésre vonatkozó szabályzataival. Emellett az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a bank likviditási és piaci kockázatkezelésével, számviteli gyakorlatával és az informatikai rendszer védelmével kapcsolatban is.

A jegybank a bírság befizetésén túl kötelezte az NHB-t a feltárt hiányosságok megszüntetésére is. A dolog pikantériája, hogy a pénzintézet nem akárkinek a kezében van: a tulajdonos Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére. Ráadásul nem ez volt az első eset, hogy a jegybanki vizsgálat hiányosságokat tárt fel az NHB-nál: 2016 májusában 4 milliós bírságot kapott a pénzintézet hasonló szabálytalanságok miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Írják bele az alkotmányba, hogy Magyarország nem mindig volt rántott hús alakú!

Duma Aktuál: Írják bele az alkotmányba, hogy Magyarország nem mindig volt rántott hús alakú!

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben