szerző:
hvg.hu

Az üzemeltető felcsúti alapítvány közlése szerint "adományokból" fedezik a veszteséget.

8,2 millió veszteséget termelt az elmúlt egy évben a felcsúti kisvasút, amely 600 millió forint uniós támogatásból épült – írja az Átlátszó, amely rámutat, az elmúlt egy évben termelt veszteség a duplája a kisvasút működésének első 14 hónapjában termeltnél, 2016-os indulása óta pedig összesen már 12,3 millió forint mínuszt hozott össze a kisvonat.

A felcsúti kisvasút 2016. április 30-án indult el első útjára a helyi stadiontól az alcsútdobozi arborétumig. 2017. január 20-ig átlagosan napi 113 jegyet adtak el, és 7 napon utasok nélkül jártak a vonatok, összességében 2016. április végi indulásától 2017. június végéig viszont 4,1 millió forint veszteséget termelt.

Az Átlátszó most rákérdezett a friss, 2017. július 1. és 2018. június 30. közötti számokra, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) válaszából pedig az derült ki, hogy az elmúlt egy évben a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a kisvasút működtetése viszont 26 millió forintba került, tehát 8,2 millió forint veszteséget termelt ebben az időszakban a kisvasút.

A FUNA a válaszához hozzátette, hogy "a bevétel és a kiadások közötti különbséget az általa kapott adományokból" fedezik, de azt is megjegyezték, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazatokhoz, "megtérülése csak hosszabb távon képzelhető el".

A válaszból az is kiderült, hogy az elmúlt egy évben összesen 31 898 jegyet adtak el, a legtöbb jegy, 1 500 darab 2017. december 2-án, a háromnapos Mikulás-ünnepség középső napján fogyott 2018 májusában és júniusában pedig összesen 10 napon utasok nélkül jártak a vonatok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hazám-díjat vehetett át Ráday Mihály

Hazám-díjat vehetett át Ráday Mihály

Puzsér a Ripost hajléktalanok ellen uszító címlapját kérte számon a Kossuth rádió műsorvezetőjén

Puzsér a Ripost hajléktalanok ellen uszító címlapját kérte számon a Kossuth rádió műsorvezetőjén

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

Erősödtek a magyar pártok a szlovákiai választáson

Erősödtek a magyar pártok a szlovákiai választáson

Új csúcsokat döntött az Alibaba a a szinglik napi eladásokban

Új csúcsokat döntött az Alibaba a a szinglik napi eladásokban

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók