szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy problémás beszámolóval indult minden, majd az auditor és a vezetőség leváltása lett a vége.

Korábban mi is megírtuk, hogy új vezetőt neveztek ki az MVM élére: Zsuga János helyett a vezérigazgató Kóbor György, az NKM vezetője lett. Napokkal korábban Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerezte meg az MVM tulajdonosi jogát, tehát a vállalatnál igen jelentős változások történtek alig egy hónap leforgása alatt. Az Index információi szerint nem csak Zsuga Jánosnak, de a menedzsment nagy részének mennie kellett, mégpedig egy májusi incidens miatt.

A portál szerint az MVM májusban, egyetlen nappal a beszámolójának leadási határideje előtt bontott szerződést a dokumentum megbízhatóságát ellenőrző könyvvizsgálóval. Az auditor a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadó cége, a KPMG volt, és az Index szerint az vezetett a szakításhoz, hogy nem akarták jóváhagyni az MVM egyik beszámolóját. Helyükre a BDO Magyarországot nevezték ki, név szerint Gál Edmondot, aki bő egy hét alatt tekintette át a gigantikus vállalat könyvelését, és megállapította, hogy a társaság egyedi éves beszámolója megbízható és valós képet ad a gazdálkodásról. Az auditor távozása igazi lavinát indított be: Zsuga Jánossal együtt a nyolctagú igazgatóságból öt embert hívtak vissza a közelmúltban: távozott a korábbi vezérigazgató Csiba Péter, az MNV eddigi első embere, Szivek Norbert, a paksi erőművet irányító Hamvas István, illetve Bakács István Zsigmond is.

A korábbi auditor az Index szerint egy olyan szerződést kifogásolt, amit a vállalat svájci cégével, a zürichi MVM International AG-vel kötött egy informatikai rendszer kialakítására – ahelyett, hogy ezt megpályáztatta volna.

A svájci céget az MVM még 2016-ban alapították annak érdekében, hogy rajta keresztül az MVM közreműködhessen az arab világ beruházásaiban. Azt nem tudni, hogy mindez végül megvalósult-e, jelenleg a cég 700 ezer svájci frank tőkével működik, és Zürichben, Európa legdrágább bevásárlóutcájában bérelnek egy aprócska irodát. Az Indexnek nincsenek információi arról, hogy mennyit ér valójában a szolgáltatás, amit a problémás beszámolóban is feltüntettek, és arról sem, hogy a svájci leányvállalat milyen számlákat fogadott be, vagy hogy hová utalt pénzeket. Megjegyzik viszont, hogy a svájci cég igazgatótanácsának tagja volt Mihalovics Péter Árpád, Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter kabinetfőnöke. Ugyancsak az igazgatótanács tagja volt Csanády Zsolt, az MVM korábbi jogi vezetője és Zsuga János volt vezérigazgató, ők az auditorbotrány után távoztak a cégtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!