szerző:
hvg.hu

A versenyképtelen, elavult termelési struktúra miatt nem tudnak versenyezni a sokkal hatékonyabb lengyel és kínai termelőkkel, akik együtt a globális almalésűrítmény-piac 60%-át adják, és diktálják a világpiaci árakat- írja az Alapblog.

Az Alapblog cikkírója szerint az állami támogatás pedig gátja bármiféle modernizációnak, hiszen éppen az biztosítja a profitot alacsony hatékonyságú termelés mellett is, anélkül veszteséges lenne, és megszűnne az ágazat – ergo a támogatás, területalapon kifejezetten káros. Újabb közkeletű hazafias szólamokkal terhelt külföldellenes lózungról derült ki, hogy alaptalan és pusztán a versenyképtelenség elleplezésére szolgál.

“Két fő versenytársunk van: Kína és újabban Lengyelország. Ők adják a világexport közel 60%-át, ezzel meg is határozzák az almasűrítmény mindenkori világpiaci árát, ami az elmúlt évek átlagában 0,83 euró/kg (250-260 Ft/kg) volt. 1 kg almasűrítményhez átlagban 6,8 kg léalma kell. Az elmúlt 3 év átlagában az almasűrítmény önköltsége éppen e szint körül alakult, kerekítve 250 Ft/kg. Ebből a léalma alapanyagköltség közel 67%-ot tesz ki, pontosabban 167 Ft-ot kilónként. Osztva 6,8 kilóval 24,5 Ft-os maximálisan adható felvásárlási ár jön ki a léalmára.”

Korábbi cikkeinkben megírtuk, hogy a szabolcsi léalmatermelők végül 20 forintos árat tudtak kicsikarni, de azt mondják, hogy így is nagy a veszteségük. Korábban pedig Raskó György agrárközgazdász hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen gyengén hasznosultak az ágazat fejlesztésére fordított pénzek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!