szerző:
hvg.hu

Nem biztosította a Nemzeti Sportközpontok az átlátható gazdálkodás feltételeit.

A Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az integritás kontrollkörnyezetét nem a kockázatokkal arányosan alakította ki – tették hozzá.

Az ÁSZ jelentése szerint a Nemzeti Sportközpontoknál a bevételek beszedése és elszámolása, valamint a kiadások előirányzatainak felhasználása során a gazdálkodási jogkörök kontrolltevékenysége nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. De azt is megállapította a szervezet:

  • Az ellenőrzött időszak egy részében a Nemzeti Sportközpontok nem rendelkezett a hatályos működésének megfelelő ellenőrzési nyomvonallal, szabálytalanságkezelési eljárásrenddel, és nem szabályozta az integritást sértő események kezelésének eljárásrendjét.
  • A kockázatkezelési rendszer működtetése nem volt szabályszerű. A teljesítésigazolásra jogosult személyeket a kötelezettségvállalók írásban nem jelölték ki. Az információs és kommunikációs folyamatok működtetése nem volt szabályszerű.
  • A belső ellenőrzés működtetése sem volt szabályszerű.
  • Az intézmény 2012-2013-ra vonatkozóan nem tette közzé az éves költségvetését. A 2016-os éves ellenőrzési terv pedig egyáltalán nem készült el.

Az ÁSZ azt is kimondta: a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Az, hogy a Nemzeti Sportközpontoknál nagy a titkolózás, egyértelmű volt: nagyon igyekeztek kibújni a kötelező adatszolgáltatás alól, amikor az volt a kérdés, kikkel szerződtek a Puskás Stadion építésére, de arról is sokáig titkolóztak, hogy mikor lesz végre a Duna Aréna elérhető a nagyközönség számára is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!