szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az óraátállítást eltörlik, de azt minden kormány maga döntheti el, téli vagy nyári időszámítást akar. Az uniós biztos elmondta az óraátállítás megszüntetésének részleteit.

2019-ben állítanák át utoljára az órákat az EU-ban – derült ki az Európai Bizottság javaslatából. A portfolio.hu idézte Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztost, aki arról beszélt: felkérik a tagállamokat és az európai cégeket, hogy tegyék meg az előkészületeket, és legyen konzultáció minden országban arról, mi volna a helyi gazdaságnak és az embereknek a legjobb.

A biztos azt kéri, hogy minden tagállam 2019 elejéig jelezze, nyári vagy téli időszámítást szeretne. Így aztán idén ősszel átállunk a téli időszámításra, 2019. március 31-én pedig átállítjuk az órákat a nyári időszámítás szerint. Ez után azok az országok, amelyek a téli időszámítást tartanák meg, 2019. október 27-én visszaállítják az óráikat, többet pedig nem kell többet foglalkozni az órákkal.

Ehhez az is szükséges lesz, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja az Európai Bizottság javaslatát.

Arról, hogy Magyarország a téli vagy a nyári időzónát választaná, még nincs döntés. Az valószínű, hogy a gazdaságnak megérné, ha ugyanúgy lépne a magyar kormány, mint az osztrák és a szlovák. A Magyar Alvás Szövetség szerint káros volna, ha a nyárira állnánk át, de azzal ők már nem foglalkoztak, hogy mennyire lenne jó, ha már télen is majdnem este hatig világos volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól