szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna annak a cégnek a vezérigazgatója, amely az Index hírportált tulajdonló alapítvány mögött áll. A részvénytársaság első számú vezetője Spéder Zoltán egyik bizalmi embere, a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett. Állítólag ez a „simicskátlanítás” egyik lépése lehet, de kérdés, mi volt ennek az ára – és ezt ki fizette.

Tavaly április 20-án jelentették be, hogy a pár héttel korábban alapított Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) lett az Index tulajdonosa. A hírportál addig a CEMP-csoporton keresztül Spéder Zoltán tulajdonában volt, ettől kezdve viszont ehhez az alapítványhoz került. Az alapítványt pedig a NP Nanga Parbat Zrt. hozta létre, vagyis ez a vállalat áll az Index-tulajdonos szervezet mögött.

Már egy nappal a tulajdonosváltás után megírtuk, hogy az NP Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatója az a Tóth Marianna, aki túlzás nélkül Simicska Lajos régi, bizalmi embere. Tóth ugyanis majdnem két tucat Simicskához köthető cégben bukkant fel közel két évtizede.

A CEMP-csoportból jön az új vezérigazgató

A nyári uborkaszezon közepén azonban ez megváltozott: július 10-én felmentették tisztségéből Tóth Mariannát, és az új vezérigazgató a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett – derül ki a cégadatbázis irataiból, így Tóth „felmentvényéből”, a részvényesi határozatból és Ziegler posztot elfogadó nyilatkozatából.

Ziegler Gábor
©

A vezérigazgató-cserét ugyanakkor a cégbíróság egyelőre nem jegyezte be, az utolsó elérhető verzióban ez „bejegyzés alatt” megjegyzéssel szerepel. Ezzel egy időben az Indexet tulajdonló alapítvány mögötti cég alapszabályát is módosították a nyáron, első látásra formális változások történtek, áttértek például egy más formátumra, és bevették az első részvényes nevét az okiratba.

A változásról a zrt. egyedüli részvényese, a portálhoz és Spéder Zoltánhoz régóta kötődőként Bodolai László döntött. A médiajogász Bodolai egyben az alapítvány kurátora és az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke.

Bodolai a hvg.hu-nak megerősítette, hogy egyedüli részvényesként lecserélte Tóth Mariannát a vele és Spéderrel is régóta jó viszonyt ápoló Ziegler Gáborra, de ennek indokait nem árulta el. Ennek átvezetése szerinte egy hiánypótlás miatt akadt el, de azóta már pótolták a cégbíróság által kért hiányosságokat. Az Index további sorsára vonatkozó kérdéseinkre azt mondta: tudomása van arról, hogy terjednek erre vonatkozó pletykák, de ez az általunk észrevett változás nem annak a folyamatnak a jele, amelynek a végén az Index gazdát cserélne.

Megkerestük Ziegler Gábort is, de nem kívánt nyilatkozni a kinevezéséről, annyit mondott, hogy Bodolai felkérte, amit elfogadott. Bizalmi szerepére vonatkozó kérdésünkre annyit mondott, hogy 18 éve kezdett az Indexnél, megalapítása óta vezeti a CEMP Sales House-t. Minden más kérdésben a NP Nanga Parbat Zrt. új vezérigazgatója szerint egyedüli részvényesként Bodolai az illetékes.

Simicska a süllyesztőben – de érinti ez a papíron független Indexet?

A részvénytársaság jelentőségét az adja, hogy része annak a láthatóan gondosan kidolgozott jogi konstrukciónak, ahogy az Index Spédertől átkerült egy elméletileg független szervezethez. Ezért Simicska emberének lecserélése a vezetői székben mindenképpen változást jelent.

Július elején Simicska Lajos látványosan és egyértelműen kapitulált: valamennyi üzleti érdekeltségét – így saját és családja tulajdonában lévő építőipar, mezőgazdasági, média-, közterületi reklámpiaci és vagyonkezelői üzleti részét – Nyerges Zsolt vette át.

Miután Simicska kiszállt, újra felerősödtek a találgatások médiakörökben arról, hogy mi lesz az Index sorsa. Hiszen a portál alapítványi tulajdonba adásának  – sokak szerint: kimentésének – egyik emlékezetes momentuma az volt, hogy kiderült: igaz a régóta terjedő pletyka, Simicska cégének, a Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt.-nek tényleg volt opciós joga az Indexre. Ezt a már 2014 februárja óta létező jogot érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát adta át az MFA-nak.

Bár az alapítványi formára hivatkozva többször is a hírportál teljes függetlenséget hangoztatták, több jele is volt Simicska jelenlétének. Így Tóth Marianna vezérigazgatói posztján kívül az is, hogy Bodolai mellett az igazgatóságnak tagja lett a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd.

Régóta bedarálnák

Egy névtelenséget kérő, Spéderhez közeli forrásunk szerint ezért a vezérigazgató mostani lecserélése akár a „simicskátlanítás” jele is lehet. Ugyanakkor azt nem tudni, mi volt ennek az ára, de pár hete felerősödtek a találgatások, sőt, még konkrét számokat is hallottunk arra nézve, mennyi volt Simicska lelépési pénze az Index esetében. Ha Simicska lelépése után tényleg a „simicskátlanítás” indult el, akkor ez csak a legmagasabb szintű háttéralkuk alapján valósulhat meg. Ezek után pedig kérdés, hogy a totális NER-össztüzet megtapasztaló Spéder milyen érdekek mentén lép a jövőben.

 

©

Korábban ugyanis a 444.hu írt arról, hogyan próbált „Orbán megbízásából” Habony Árpád vagy Schmidt Mária nyomást gyakorolni a kegyvesztetté vált Spéderre az Index megkaparintása érdekében.

Ugyanakkor a hvg.hu-nak több névtelenséget kérő, az üzletemberhez közeli forrás korábban azt mondta: Spéder pontosan tudja, hogy a kormánykritikus, nagy eléréssel bíró Index gyakorlatilag olyan, mint egy „életbiztosítás”. Volt, aki egyenesen úgy emlegette, mint az utolsó tényezőt, amiért még „nem tudták kicsinálni” az Orbán Viktorhoz egykor oly közel álló üzletemberből valóságos páriává konvertálódó Spédert. Addigra már elbukta bankos érdekeltségeit, Schmidt Mária pedig átvette a hatalmat közös milliárdos ingatlancégükben, a BIF-ben, amelyből szintén furcsa körülmények közt, valamiért saját magát golyózta ki Spéder.

Régóta függőben lévő kérdés, hogy az Orbán Viktor által májusban egyszerűen fake news-gyárnak titulált Index meddig tud ellenállni a média minden egyes területét úthengerként legyaluló kormányzati erőknek. Ahogy azok már bekebelezték a vidéki sajtót, elesett az Origo, a Népszabadság, ahogy karaktergyilkosságokra használt csatornát csináltak a TV2-ből vagy kaján kárörömmel visszafoglalták a Hír Tv-t – a médiapiac felülről levezényelt megerőszakolásának lépéseit még hosszan lehetne sorolni.

 

 

A kilövési engedély előtti idők
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás