szerző:
hvg.hu

Zsoldosokat küldene „magyar fiaink”, a határt őrző és védő magyar rendőrök és katonák helyett Brüsszel, akik beengednék a migránsokat – erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök drámai képet festett, és még Angela Merkel Bundestag előtt tett beszédét is idézte, amelyben a kancellár azt mondta: az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak „át kell adniuk kompetenciájuk egy részét a Frontexnek”.

Az Európai Bizottság valóban javaslatot tett a héten az uniós határőrizet erősítésére, ám az előzetes hírekkel vagy Merkel kancellár kívánságával ellentétben a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök évértékelőjében ismertetett tervekben nem szerepel a nemzeti hatáskör elvétele.

Ami viszont szerepel benne: a Frontex állományát 2020-ra tízezer főre növelné a mostani 1300-ról a bizottság, és ezek a határőrök valóban kapnának új, „végrehajtói” feladatokat. Ennek részeként valóban dönthetnének például arról is, hogy kit engednek be egy országba – magyarul: ők végeznék a dokumentumok ellenőrzését és járőrszolgálatot is ellátnának –, ám bármit is tesznek azt

  • a tagországi hatóság felügyelete alatt,
  • a tagország jogszabályainak megfelelően

kellene végezniük. Menekültügyi eljárást pedig nem is végezhetnének, az más hatáskörbe tartozik.

A Frontex munkatársai egyébként évek óta segítik a magyar határőrök munkáját is.

Mindezek ellenére a kormánypártok tagjai már belekezdtek Orbán új üzenetének ismételgetésébe. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető például Velencén mondta el: nem engedik, hogy elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát. Nyomatékosította: ehhez a tervhez nem fognak asszisztálni, Magyarország maga védi a saját határait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Orbán: A következő küzdelem arról szól majd, kihez kerül a kapukulcs

A Sargentini-jelentésről beszélt a legtöbbet Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjújában, ez volt az első, amióta visszatért a szabadságáról. Azt mondta, távlatosan és egészen közelről is megvizsgálta a kérdést, amely azonban szerinte egyre kevésbé lesz fontos az európai politikában. Ami előtérbe kerül, az Angela Merkel új uniós határvédelmi javaslata.

hvg.hu Kult

Íme az Orbán-interjú 13 kérdése, amelyek olykor döbbenetesebbek, mint Orbán mondatai

Teljesen egyértelmű, hogy amikor Sargentini azt mondja, hogy Magyarországon antiszemitizmus van, akkor álszent és hazudik – hangzott el a péntek reggeli Orbán-interjúban, de nem a miniszterelnöktől, hanem az évi 80 milliárd forint közpénzből működő közmédia riporterétől. Csak annyit tettünk, hogy leírtuk Nagy Katalin mai kérdéseit, ebből kiderül, hogyan képzeli a NER-gépezet az állampolgárok sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Erről is a klíma tehet: egyre drágább lesz a kávé

Erről is a klíma tehet: egyre drágább lesz a kávé

Külföldi lapok: Orbán kivételt tesz barátjával, Gruevszki választása ironikus

Külföldi lapok: Orbán kivételt tesz barátjával, Gruevszki választása ironikus

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről