szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zsoldosokat küldene „magyar fiaink”, a határt őrző és védő magyar rendőrök és katonák helyett Brüsszel, akik beengednék a migránsokat – erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök drámai képet festett, és még Angela Merkel Bundestag előtt tett beszédét is idézte, amelyben a kancellár azt mondta: az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak „át kell adniuk kompetenciájuk egy részét a Frontexnek”.

Az Európai Bizottság valóban javaslatot tett a héten az uniós határőrizet erősítésére, ám az előzetes hírekkel vagy Merkel kancellár kívánságával ellentétben a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök évértékelőjében ismertetett tervekben nem szerepel a nemzeti hatáskör elvétele.

Ami viszont szerepel benne: a Frontex állományát 2020-ra tízezer főre növelné a mostani 1300-ról a bizottság, és ezek a határőrök valóban kapnának új, „végrehajtói” feladatokat. Ennek részeként valóban dönthetnének például arról is, hogy kit engednek be egy országba – magyarul: ők végeznék a dokumentumok ellenőrzését és járőrszolgálatot is ellátnának –, ám bármit is tesznek azt

  • a tagországi hatóság felügyelete alatt,
  • a tagország jogszabályainak megfelelően

kellene végezniük. Menekültügyi eljárást pedig nem is végezhetnének, az más hatáskörbe tartozik.

A Frontex munkatársai egyébként évek óta segítik a magyar határőrök munkáját is.

Mindezek ellenére a kormánypártok tagjai már belekezdtek Orbán új üzenetének ismételgetésébe. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető például Velencén mondta el: nem engedik, hogy elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát. Nyomatékosította: ehhez a tervhez nem fognak asszisztálni, Magyarország maga védi a saját határait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: A következő küzdelem arról szól majd, kihez kerül a kapukulcs

A Sargentini-jelentésről beszélt a legtöbbet Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjújában, ez volt az első, amióta visszatért a szabadságáról. Azt mondta, távlatosan és egészen közelről is megvizsgálta a kérdést, amely azonban szerinte egyre kevésbé lesz fontos az európai politikában. Ami előtérbe kerül, az Angela Merkel új uniós határvédelmi javaslata.

hvg.hu Kult

Íme az Orbán-interjú 13 kérdése, amelyek olykor döbbenetesebbek, mint Orbán mondatai

Teljesen egyértelmű, hogy amikor Sargentini azt mondja, hogy Magyarországon antiszemitizmus van, akkor álszent és hazudik – hangzott el a péntek reggeli Orbán-interjúban, de nem a miniszterelnöktől, hanem az évi 80 milliárd forint közpénzből működő közmédia riporterétől. Csak annyit tettünk, hogy leírtuk Nagy Katalin mai kérdéseit, ebből kiderül, hogyan képzeli a NER-gépezet az állampolgárok sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást