szerző:
hvg.hu

Az Európai Bíróság valójában egy olyan gyakorlatra hívta fel a figyelmet, amely Magyarországon kívül régóta bevettnek számít, a lapunknak nyilatkozó ügyvéd azonban lehűtötte a várakozásokat.

Perelhetők a bankok a devizahitelek árfolyamkockázatának viselésére vonatkozó szerződési feltételek tisztességtelensége miatt – állapította meg a Kúria azt követően, hogy az Európai Bíróság egy magyar ügyben kimondta:

az átlagos – általánosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő – fogyasztó számára lehetőséget kell biztosítani nem csupán annak felismerésére, hogy a nemzeti fizetőeszköz a kölcsön nyilvántartásba vétele szerinti devizához képest leértékelődhet, hanem egy ilyen feltételnek a pénzügyi kötelezettségeire gyakorolt – esetlegesen jelentős – gazdasági következményeinek értékelésére is.

A Kúria közleményében azt is hozzáteszi: a tisztességtelenség érdemben vizsgálható, tekintet nélkül a „forintosítási és más devizahiteles törvényekben foglalt rendelkezésekre”.

Fontos ítélet az Európai Bíróságon: perelhetnek a devizahitelesek

Az árfolyamkockázat esetében nem elég, hogy általánosságban írt erről a bank a szerződésben - mondta ki a luxemburgi testület egy magyar ügyben.

Az ítéletből az is egyértelműen következik: az ügy összes körülményeinek vizsgálatával, az adott ügyben eljáró bíróságnak kell megállapítania, hogy a fogyasztó megfelelő időben és tartalommal kapott-e tájékoztatást az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési feltétel gazdasági következményeiről – teszi hozzá állásfoglalásában a Kúria.

Az Európai Bíróság a Fővárosi Ítélőtábla kérésére hozott ítéletét egy olyan ügyben, amelyet két svájcifrankhiteles indított az OTP Bank és az OTP Faktoring ellen. Azt nehezményezték, hogy a bank nem világosan fogalmazta meg a kölcsönfelvevőt terhelő feltételeket, a luxemburgi testület pedig kimondta: ennek eldöntésére jogosultak a bíróságok.

Az Európai Bíróság most kihirdetett ítéletében valójában egy olyan gyakorlat fontosságára hívta fel a figyelmet, amely a legtöbb európai országban bevettnek számít. Nem csak általánosságban tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy az árfolyam vagy éppen a kölcsönt terhelő kamat változása pluszköltségekkel járhat a számukra, de konkrét számításokkal is alátámasztják ezt - mondta el a hvg.hu-nak Deteky Gábor ügyvéd.

Németországban például egy más devizában felvett hitel esetén a gyakorlat szerint többoldalas (konkrét példákat is tartalmazó) számításokat bocsátanak - dokumentáltan - a hitelfelvevő rendelkezésére arról, hogyan alakul majd a törlesztőrészlete, ha az árfolyam vagy a kamat változik - tette hozzá.

A devizahitelezés ugyan gyakorlatilag megszűnt Magyarországon az elmúlt években, a probléma a szakember szerint ma is valós, hiszen a bankok rövid időtávra fixált kamatok mellett jóval alacsonyabb törlesztőrészlettel kínálnak hiteleket. És mivel pontos számításokat most sem mellékelnek, az ügyfeleknek szerinte ma sem áll rendelkezésére elegendő információ a kockázatokról - annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank az adósságfék szabályok szigorításával igyekszik rábírni a hitelfelvevőket a rövid távon kedvezőtlenebbnek tűnő, ám hosszabb távon a pénzintézetek becslése szerint talán kifizetődőbb feltételek elfogadására.

Az ügyvéd a perelhetőséggel kapcsolatos várakozásokat is igyekezett lehűteni. Mint emlékeztetett: jóllehet a Kúria mostani közleményében úgy tájékoztatott, a mostani ítélet eddigi állásfoglalásaival összecseng, eddig tudomása szerint valójában egyetlen jogerős, a Kúria rostáján is helyt állt ítélet sem született a luxemburgi EU Bíróság által kimunkált indoklásra hajazó szellemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén