szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lakossági fogyasztás tavalyi növekedése sokaknak elsősorban az üdülésre és az utazásra, valamint a vendéglátóipari szolgáltatások némiképp gyakoribb igénybevételére adott lehetőséget. HVG-ténytár.

Megélhetési költségekre tavaly egy személynek átlagosan napi 2763 forint állt rendelkezésére Magyarországon – derül ki a KSH-nak a háztartások fogyasztásáról kiadott friss adataiból. Ez az európai mércével elég szerény – nem egészen napi 9 eurónak megfelelő – összeg reálértéken számolva 5,1 százalékkal volt több a 2016-ban regisztrált hasonló summánál. Két éve a háztartások fogyasztásának értéke egyébként még csak 2,9 százalékkal emelkedett, igaz, a 2015-ben regisztrált 8,9 százalékos növekedés után. Volt persze honnan felkapaszkodni, hiszen 2014 előtt hét-nyolc éven át folyamatosan stagnált, sőt csökkent a fogyasztás. A négy éve elindult konszolidáció eleinte sokfelé még szinte csak azt tette lehetővé, hogy a családok egy része újra elég melegen tarthassa a lakását.

©

A lakossági fogyasztás múlt évi növekedése elsősorban az üdülésre és az utazásra, valamint a vendéglátóipari szolgáltatások némiképp gyakoribb igénybevételére adott lehetőséget sokaknak. Az efféle „jóléti” kiadások összege tavaly reálértéken 9,7 százalékkal emelkedett. Az életminőség szolid mértékű javulásáról látszik árulkodni az is, hogy a lakásfenntartási és -karbantartási kiadások hasonló arányban bővültek. Úgy tűnik, a lakosság egy része sok év után megengedhette magának például ingatlanja kifestésének a „luxusát”, vagy belevághatott bizonyos felújítási munkákba.

A háztartások rezsije az utóbbi időben ugyancsak sokfelé módosult. A szilárd tüzelőanyagoknak az előző évtizedben bekövetkezett felfutását ellenkező irányú folyamat követte. A szén, a brikett és a tűzifa árának emelkedése miatt az utóbbi időben jó néhányan vissza- vagy áttértek a földgázfűtésre, minthogy ott a díj csaknem a negyedével mérséklődött fél évtized alatt.

©

A családi kasszákból a legnagyobb összeg tavaly is az élelmiszerekre ment el, ideértve az alkoholmentes italokat is. Az e kategóriába tartozó árucikkek a háztartások összes kiadásának több mint a negyedét – 27,1 százalékát – emésztette fel 2017-ben. A legtöbbet a húsra költi a magyar: a havi átlagosan 22,5 ezer forintnyi élelmiszercechen belül 6216 forint ment el tavaly sertés-, marha- és baromfihúsra, illetve húskészítményekre. Az utóbbi tételek többet visznek el általában a család havi költségvetéséből, mint amennyibe az összes zöldségféle (2449 Ft/fő/hó), a tejtermékek (1407 Ft) és a zsiradékok (918 Ft) együttesen kerülnek. A tavalyi életszínvonal-javulás úgy ment végbe itthon, hogy közben az egyik legolcsóbb népélelmezési cikknek számító burgonya fogyasztása jelentősen (8,3 százalékkal) bővült, míg a répa- és a salátafélék, s a más egyéb vetemények iránt csökkent a kereslet – nyilván az emelkedő árak miatt. A hétköznapok megédesítésére (cukorra, mézre, csokoládéra) mindeközben naponta átlagosan 46 forintot, egész évben pedig 16,6 ezer forintot áldozott tavaly – egy főre vetítve – a népesség. Ez az összeg azonban csak a vásárolt és otthon felhasznált édes élelmiszerekre vonatkozik, a cukrászdákban fogyasztott süteményekre például már nem.

©

A családi költségvetéseket a KSH szerint az előző esztendőben végül is nagyobb mértékben terhelték meg a szeszes italokra és dohányárukra (3,6 százalék) költött összegek, mint a ruhaneműkre és lábbelikre (3,3) fordított pénzek. A háztartások egészségügyi kiadásai az otthoni büdzséket 4,7 százalékkal csapolták meg, ami fejenként és havonta 3874 forintot jelent. Ennek a pénznek közel a 60 százalékát gyógyszerekre, 15 százalékát pedig vitaminokra, gyógykészítményekre költöttük. További 10-10 százaléknyi részt szemüvegre, kontaktlencsére és más egészségügyi segédeszközökre, illetve orvosi és fogorvosi ellátásra fordított az átlag magyar. Hálapénzként az összes egészségügyi kiadás 3,9 százalékát csúsztatták oda a megfelelő személynek az emberek, ez a tétel a KSH szerint nem volt több havi 160 forintnál fejenként. Egy korábbi vizsgálatból viszont kiderült, hogy a ténylegesen paraszolvenciát adó személyek esetében a szóban forgó összeg 6-7 ezer forint körül van havonta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!