szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sztrájkszabályoknak megfelelően előkészítették a munkabeszüntetést, ezért ha a kormány nem tesz eleget a követeléseiknek, sztrájkolni fognak a közszolgálati dolgozók.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Március 14-én tartja meg országos sztrájkját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a szervezet csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: szerdán tájékoztatta Orbán Viktor arról, hogy a jogszabályoknak megfelelően előkészítették a munkabeszüntetést, és kérte a miniszterelnököt, hogy jelölje ki azokat, akik tárgyalnak majd az érdekképviseletekkel.

A tárgyalásokon a szakszervezetek az érintett munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeit igyekeznek orvosolni, de a közszolgálat működőképességéért és a humán erőforrás megtartásáért is küzdenek – magyarázta Boros Péterné. A Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását sem tudják elfogadni – jelentette ki.

A szakszervezeti vezető szerint a legfontosabb probléma a területen a tarthatatlan, követhetetlen, szakmailag értelmezhetetlen bérpolitika és az összekuszált bérrendszer, amelynek rendezésére kidolgozták és előterjesztették a javaslataikat.

A követelések 200 ezer embert érintenek.

Arról még nem született döntés, hogy milyen időtartamú lesz a sztrájk, és azt sem tudja még az MKKSZ vezetője, hogy hányan csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez – ennek felmérésére azonban jogszabály kötelezi őket. Borosné elmondta: azt, hogy mely ügyek intézését és mely hivatalokban nehezíti majd meg a sztrájk, majd csak ezután tudják közölni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Ne keressék, zavarják a farkasokat – kéri a Bükki Nemzeti Park

Ne keressék, zavarják a farkasokat – kéri a Bükki Nemzeti Park