szerző:
hvg.hu

A Lázár Jánossal is együtt vadászó Habsburg-Lotharingiai Mihály egy 117 négyzetméteres várbeli ingatlant bérel mindössze 71 ezer forintért.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban – írja a 24.hu, amely úgy tudja, a legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel

egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

A környéken a hasonló méretű lakásokért ennek a bérleti díjnak egyébként a tízszeresét is elkérik, de egy 60 négyzetméteres ingatlant is 380 ezer forintos bérleti díjért lehet csak kivenni.

Habsburg-Lotharingiai Mihály a lap megkeresésére elismerte, hogy a lakás bérleti szerződése az ő nevére szól, és azt közölte, hogy 2015 óta lakik a várnegyedben, az ingatlant lakásként és nem irodaként használja, és egyben ez a lakcíme is. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen körülmények közt nyerte el a lakás bérleti jogát.

A főherceg néhány éve egyébként azzal került be a hírekbe, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt vadászott Soponyán, amely során 913 fácánt lőttek ki, minderről fényképek is kikerültek az internetre. Lázár mindemellett tízszázalékos tulajdonrésszel rendelkezik az osztrák-liechtensteini milliárdos Max Turnauer cégében, a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, a cég igazgatótanácsi tagja pedig Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. A cég tulajdonában van a budapesti Paulay utca 52. szám alatti épület.

A Budavári Önkormányzat később azt közölte, hogy semmilyen befolyásuk nem volt Habsburg-Lotharingiai Mihály lakásbérleti jogviszonyára, ő ugyanis a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá. Azt írják, a lakástörvény alapján a mindenkori bérlő az önkormányzati lakás bérleti jogát másik ingatlan bérleti vagy tulajdonjogára elcserélheti, ebbe az önkormányzatnak érdemi beleszólása nincs.

A lakás áráról azt közölték, hogy

az I. kerületi bérlakások bérleti díját – mely lényegi különbséget nem mutat a többi fővárosi kerületi bérlakás díjához képest - jogszabály határozza meg, ami minden bérlőre egyformán érvényes.

Hozzátették azt is, a kerületben lakásbérleti jogviszonyt csere vagy pályázat útján lehet létesíteni, a pályázati eljárás során a döntés pedig nem polgármesteri, hanem bizottsági és képviselő-testületi hatáskörbe tartozik.

Korábban többször írtunk már arról, hogy miközben Budapesten elszálltak az albérletárak, épp a Várban meglehetősen kedvezményes díjszabás mellett jutott üzlethez például többek között a CBA, luxusapartmanként hasznosított önkormányzati bérlakásokhoz a Zsidai-csoport, bérlakáshoz a Magyar Turisztikai Ügynökség, egy fideszes exképviselő, és a polgármester szülei,

A Budavári Önkormányzat által feltűnően olcsón osztogatott bérlakások ügyében hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt csaknem két éve rendelt el nyomozást a IX. kerületi Ügyészség, bár a rendőrség először lesöpörte a feljelentéseket arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Az ügyészség akkor kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki az ügyet, az eljárás azóta is folyik.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Újabb fogolyszökés Budapesten

Újabb fogolyszökés Budapesten

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Három meccsre eltiltották Király Gábort