szerző:
Tetszett a cikk?

Egyetlen éjszaka 88 ezer forintba kerül a Pest-Buda Hotel legexkluzívabb lakosztályában, miközben az üzemeltető Zsidai-csoport összesen csak havi 126 ezer forintot fizet azokért az önkormányzati lakásokért, ahol a luxusapartmanokat kialakították. Az árkülönbség akár 114-szeres is lehet, egy hétvége alatt, egyetlen lakosztály kiadásával megkeresik a közvagyonért fizetendő havi díjat. A budavári önkormányzatnak hiába dobtuk fel a kérdést, hogy ennyiből akár maguk airbnb-zhetnének, hogy ne Zsidai Zoltán Roy keressen a bérlakásokon.

„Fantasztikus” lakosztály, aki itt száll meg, az a hatalmas teraszon ülve „a Mátyás-templomot látja egy kávé felett” – ilyen giccsbe hajlóan idilli képpel festette le a Pest-Buda Hotel munkatársa, milyen élmény a legexkluzívabb tetőtéri lakosztályukban lakni. „Ez úgy rendben van, szerintem minden magyarnak” – ecsetelte tovább a honlapjukon is reklámozott „Budapest történelmi szívében”-lakni fílinget, amikor szándékosan nem újságíróként, hanem egyszerű turistaként érdeklődtünk a szobafoglalás részleteiről.

Valószínűleg „minden magyar” azonban nem engedheti meg magának, hogy a Zsidai-csoport által üzemeltetett hotel atelier lakosztályának teraszán kortyolgassa el azt a kávét. Ugyanis napi 290 euróba, aktuális árfolyamon mintegy 88 ezer forintba kerül, hogy saját leírásuk szerint az „eredeti barokk tetőszerkezet” alatt hajtsuk álomra a fejünket, lábaink előtt terüljön el a város a „padlótól a mennyezetig nyíló ablakon” át, és élvezzük a „padlótól a plafonig üvegfalas, hatalmas walk-in zuhanyos” lakosztály kényelmét.

Pedig az exkluzív lakosztályt, ahogy a Pest-Buda Hotel többi, „egyedileg berendezett luxusszobáját” is szó szerint a közvagyonban alakították ki: a „boutique hotel” ugyanis potom áron megkapott, önkormányzati bérlakásokban üzemel. Így az ezekért összesített kifizetett havi díj röhögve kifizethető abból, ami ennek az egyetlen tetőteraszos lakosztálynak a kiadásából folyik be egyetlen hétvége alatt.

Lakásokra lebontva kikértük a bérleti díjat

A hvg.hu korábban cikksorozatot közölt Zsidai Zoltán Roy cégcsoportjának várbeli éttermeiről, amelyek szintén önkormányzati ingatlanokban üzemelnek. A kerületi városháza szomszédságában például egy egész ingatlankomplexumot – éttermet, 5 lakást, irodát és üzletet – vehetett bérbe az önkormányzattól havi 1,71 millió forint plusz áfáért, amely leosztva 1670 forintos négyzetméterárat jelent. Ez a Baltazár étterem és hotel, amely kívülről nagyon hasonló konstrukciónak tűnik, mint a Fortuna utcában található Pest-Buda: az alsó szinten működik az étterem, felette találhatóak a kiadó lakosztályok és szobák.

Itt írtuk meg, hogy a Pest-Buda Bistrót milyen feltételekkel bérli a Zsidai Grouphoz tartozó Harlequin Kereskedelmi és Marketing Kft., a Magyar Narancs pedig korábban a felette található lakások összesített bérleti díját közölte. Ezt követően a Várba bekvártélyozott rokonokat villantó kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás hivatalától kikértük az összes olyan bérleménynek a listáját, amelyek céges használatban vannak. Így derült ki, hogy míg a Baltazár étterem és hotelért, mint egységért fizetnek havi 1,71 millió forintos díjat Zsidaiék, a Pest-Buda szobái az önkormányzati nyilvántartásban továbbra is bérlakások, külön-külön megállapított bérletidíjjal. Többször megismételt kérésünkre végül nagy nehezen kiadták, hogy pontosan mennyit fizetnek a közvagyon részét képező ingatlanokért:

  • az I. emeleti 42 m2-es lakásért 16 400 forintot,
  • az I. emeleti 64 m2-es lakásért 24 991 forintot,
  • a II. emeleti 99 m2-es lakásért 38 658 forintot,
  • a tetőszinti 118 m2-es lakásért pedig 46 077 forintot.

Ha összevetjük az önkormányzattól kapott lakások paramétereit a Pest-Buda Hotel honlapján található ismertetőkkel, egyértelmű, hogy az önkormányzati bérleményeket osztották fel lakosztályokra és szobákra, és adják ki. Ezt követően érdeklődtünk a hotel illetékes munkatársánál, részletes tájékoztatást kérve az árakról.

Egyetlen éjszaka 38-88 ezer forint a bérlakásból lett hotelben

Mint kiderült, az árszabás időszakos, akár naponta változhat, nemcsak a szezontól, de a fővárosi rendezvényektől és a telítettségtől is függően, de felvilágosítást adott minden lakosztálytípus alapvető árszabásáról. A már említett, tetőszinten található két atelier lakosztály 290 euró/éj árával a legdrágább, míg más lakosztályok 215 euróba, vagyis 65 ezer forintba kerülnek naponta. A kisebb, egyterű, többek közt az Országos Levéltárra és a Mátyás-templomra néző Delux szobáért 155 eurót, tehát 47 ezer forintot kérnek naponta, míg a sima szobáért – ami a munkatárs megfogalmazása szerint nem néz ugyan különleges részre, de nagyon hangulatos – is 124 eurót, vagyis 38 ezer forintot.

De a sima szobák is „annyira jók, hogy sokan rájönnek, nem is akarnak kimenni, lejönnek ebédelni és mennek is vissza” – hangzott a vendégcsalogató önpíár.

©

114-szeres különbség is lehet

Az önkormányzati bérleti díj és a szállóvendégektől kért, maximálisan elérhető szobaár között egészen extrém árkülönbség van. A saját ismertetőjük szerint a legfelső szinten két 35 négyzetméteres atelier lakosztály van, amelyekhez kb. ugyanekkora tetőterasz tartozik. Valószínűleg ez felel meg a budavári jegyzőtől kapott listában 118 négyzetméteres tetőszinti lakásként feltüntetett ingatlannak. Ha azt vesszük, hogy mondjuk csúcsszezonban egy hónapon át telt házzal fut az egyik luxusapartman, akkor maximálisan havonta akár 2,6 millió forint is befolyhat a kiadásából. Mivel a tetőszinti önkormányzati ingatlan egészéért fizetnek 46 ezer forintot, ennek felét, 23 ezer forintot alapul véve a különbség 114-szeres.

Az elrendezésre a rendelkezésünkre álló adatokból és Zsidaiék saját honlapján közzétett leírásokból következtetünk, hiszen a luxuslakosztályokban nem járhattunk, és a bérlemények átalakításán dolgozó építészeket is hiába kérdeztük. Bár egy építészeti szaklapban hosszú cikket írtak a „Pest-Buda újjászületéséről”, az építészcsapatot vezető Hild Csorba Bernadett nem volt hajlandó nyilatkozni, sőt még a kérdéseket sem hagyta feltenni. Egy munkatársa annyit árult el, hogy a megbízójuk nem az önkormányzat, hanem a Zsidai-csoport volt.

Egész augusztusban nem válaszol a nyárra hivatkozva

Zsidai Zoltán Roynak is eljuttattuk kérdéseinket július végén, de marketinges kollégáján keresztül annyiban reagált ezekre, hogy a „nyári szabadságok miatt” egészen augusztus végéig nem tudnak ezekkel érdemben foglalkozni.

A Pest-Budának és a Baltazárnak, vagyis a „Fortuna 3. szám alatti és a Nándor u. 9. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérbeadásának feltételei egymással össze nem hasonlíthatóak, hisz a két ingatlan teljesen eltérő jogi státusszal került bérbeadásra” – közölte a budavári jegyző, Nagy Teodóra. A Baltazár épületét ugyanis egy teljesen üres épületként hasznosították, ezért tudták rögzíteni a szerződésben, hogy itt étterem és „idegenforgalmi célokra használt egyéb részek” is vannak. „Ezért fizet a bérlő eltérő nagyságrendű bérleti díjat a Fortuna 3. szám alatti ingatlanhoz képest” – magyarázta.

A Pest-Budának helyt adó épületben azonban több bérleti joggal terhelt ingatlan volt, és Zsidaiék több lépcsőben szerezték meg mind a négyet. „Az épületben két lakás bérleti jogát nyilvános pályázat útján nyerte el, a másik lakás bérlőjévé piaci csere útján vált, ami azt jelenti, hogy egy saját tulajdonú ingatlan tulajdonjogát adta cserébe a bérleti jogért”, az önkormányzatnak pedig a piaci cserébe „a lakástörvény alapján érdemi beleszólása csak nagyon szűk körben van”.

©

A tetőszint beépítési jogáért a tetőtér forgalmi értékének 50 százalékát kellett Zsidaiéknak kifizetniük, így lettek az általuk finanszírozott beépítés után bérlők. „Ezt követően jelezte e bérlő, hogy saját költségén elvégezné az önkormányzati tulajdonú műemlék épület felújítását. Ehhez a képviselő-testület hozzájárult, mint ahogyan ahhoz is, hogy a négy egység bérleti szerződéseit egy szerződésben vonja össze” – közölte a budavári jegyző a hvg.hu-val. Arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy ennyiből nem érné-e meg jobban, ha az önkormányzat maga kezdene airbnb-zni a bérlakásokkal és a befolyt bevételt közcélokra fordítaná.

Köszi, önkormányzat a „pazar helyért”

A Pest-Buda eredetileg 1696-ban nyitotta meg kapuit, így Zsidaiék honlapjukon az „ország legrégebbi szállodájaként” írnak a hotelről, amelyet 2016-ban felújítottak. Több nagy foglalási oldalon is fenn vannak, és persze elsősorban a „pazar elhelyezkedéssel” csábítják a pénzes turistákat. „Értékelések szerint ez az egyik legjobb elhelyezkedésű szállás Budapesten” – olvasható az egyik oldalon, „nem csoda, hogy Budavár, Budapest I. kerülete az utazók kedvence”.

Úgy tűnik, a budavári önkormányzatnak pedig a Zsidai-csoport a kedvence. Még akkor is, ha hálátlan módon a Pest-Buda honlapján a közvagyonban berendezett luxusszállást csak mint „családi tulajdonú boutique hotelüket” emlegetik.

Utólag már reagál a Zsidai Group

Cikkünk megjelenését követően jelentkezett a Zsidai Group kommunikációt bonyolító munkatársa, aki korábban arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást kérdéseinkre, hogy egész augusztusban szabadságon vannak. Most elsősorban arról közölt információkat, mennyire sokat kellett költeniük a Pest-Buda Hotel kialakítására és felújítására. Hosszan sorolta Zsidai Zoltán Roy képviseletében, szerintük a hvg.hu mi mindenre „nem volt kíváncsi” a cikk megírása során, holott eredetileg, többszöri megkeresésünkre ők nem adtak információkat a hotellel kapcsolatban. Úgy, hogy kifejezetten felhívtuk a figyelmüket arra, hogy a ráfordításaikról, az épület felújításáról nyilván csak nekik lehetnek adataik.

 

„Igen, az épület közvagyon, melyet 100 százalékban magánvagyonból újítottunk fel” – reagáltak most. Mint írják, az ingatlan bérleti díja nem tartalmazza az arra fordított komplett felújítási költségeket, melyet 100 százalékban magántőkéből hajtottak végre, és amely „a teljes műemlék épület felújítását is jelentette, az emberi tartózkodásra alkalmatlan ingatlanok teljes újjáépítése mellett”. „A lakás céljára nem alkalmas, romos épületen végzett minden felújítást a legmagasabb szintű műemlékvédelmi szempontok figyelembe vételével, műemlékvédelmi szakemberek igénybevételével, a legmagasabb színvonalú kivitelezők bevonásával végeztük el. Minden munkát tulajdonosi hozzájárulás és jogerős engedélyek birtokában végeztünk és a munka folyamatos műemlékvédelmi felügyelet mellett történt, tisztán magántőke bevonásával” – közölték.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig