szerző:
Tetszett a cikk?

Új pályázat kiírása nélkül, többféle árcsökkentő kedvezményt bevetve hosszabbította meg a budavári önkormányzat két CBA bolt bérleti szerződését – derül ki a birtokunkba került szerződésekből. A fideszes többség megszavazta, hogy a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen döntsenek arról, milyen jutányos áron üzemelhetnek tovább a milliárdos CBA-vezér Baldauf László érdekeltségébe tartozó boltok. Mindkét üzlethez vendéglátóhely is tartozik, egyiknek konkurenciája sem akad a Budai Vár szívében, a miniszterelnök leendő rezidenciájának közelében.

Havonta 1016 forint és 2130 forint négyzetméterenként – ennyiért kapja meg a CBA-Budavár Kft. két olyan boltnak a bérleti jogát, amelyek az I. kerület legexkluzívabb, illetve egyik legforgalmasabb részén találhatóak. Az I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban eddig is CBA-k működtek, a lejárt szerződésüket hosszabbították meg múlt ősszel még öt évre. Csakhogy erről zárt ülésen döntött a fideszes Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzat, így mostanáig nem derülhetett ki, mégis milyen feltételekkel kapta meg a bérleti lehetőséget 2023-ig a kft., amely a milliárdos CBA-alapító Baldauf László és Féniász Péter tulajdonában van.

Végül a szerződéseket hivatalosan ki kellett kérnie Váradiné Naszályi Márta önkormányzati képviselőnek, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltjének. „Önmagában érdekes, hogy egy céges üzlethelyiség bérlet meghosszabbítását miért kell zárt ülésben tárgyalni. Az ülésen javasoltam, hogy nyíltan tárgyaljuk, de ezt elvetette a fideszes többség” – mondta. Szerinte a szerződések összességében etikátlanok, ráadásul megkárosítják a kerületet, ezért Veres Dávid képviselőtársával közösen azt tervezik, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

Ugyanis a birtokunkba került szerződések alapján úgy tűnik, hogy a két CBA-bolt bérlete tipikus esete annak, amikor törvényesen, de jogszabályokban rögzített kedvezményadási lehetőségeket kihasználva jutnak előnyös üzlethez, miközben mások ajánlatot sem tehetnek ugyanerre.

©

A két legdrágább övezetben vannak a CBA-boltok

Bár az önkormányzati törvény generálisan kimondja, hogy lehetőleg piaci alapon kell eldőlnie, mennyit kérnek a (köz)vagyonuk hasznosításáért az önkormányzatok, az I. kerület képviselő-testülete tavaly egységes szabályokat fogadott el a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok, így bolthelyiségek bérleti díjára nézve. A határozatokban rögzítettek egy „induló bérleti díjat”, ami alá nem lehet menni, viszont vannak ezt növelő és csökkentő tényezők.

Mindez elsősorban a bérbe adott ingatlan fekvése alapján dől el, habár Budapest egyik legfrekventáltabb része eleve Budavár. De ezen belül is létrehoztak négy övezetet, hogy a bérleti díjakat az döntse el, melyikbe tartozik – vagyis mennyire kedvező helyen fekszik – az adott önkormányzati ingatlan.

A Tárnok utcai CBA helyisége a legexkluzívabb, „kiemelt övezetben” található, hiszen a „várnegyed bástyafalon belüli területén” fekszik, míg az Alagút utcai üzlet a rögtön ezután következő, „nagy forgalmú" övezet kategóriába tartozik.

Többféle árcsökkentő kedvezmény a turistácsalogató boltért

Az ezekre az övezetekre irányadó díjaknál azonban jelentősen kevesebb szerepel a két szerződésben, ami csak úgy lehetséges, ha a figyelembe vehető kedvezmények közül többet is alkalmaztak. Ez így szabályos, de Váradiné Naszályi Márta szerint aggályos, hiszen a végeredmény egy erősen baráti árnak tűnő bérleti díj lett.

„Kezdettől azt képviseltem, hogy a helyiségbérleti díjakat nem lehet így szabályozni, mind az alapdíjak, mind az ezt csökkentő és növelő tényezők hasraütésszerűen lettek kitalálva. Az sincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze, pedig itt is annyira mélyen alámentek a szabályozott alapdíjnak, hogy különböző csökkentések adódhattak össze. Ráadásul nem előzte meg a döntést semmiféle számítás vagy hatástanulmány” – sorolta Váradiné Naszályi Márta az aggályos pontokat.

Pedig mindkét ingatlanban nemcsak élelmiszerüzlet működik, hanem vendéglátóhely is: az Alagút utcai bolthoz melegkonyhás „grillbüfé” tartozik, míg a várbeli boltnak a galériáján kávézó üzemel. Mikor utóbbiban jártunk, a magyar szuvenírekben bővelkedő kínálatot igazolva tömve volt turistákkal, hiszen a Mátyás-templommal szemben, a Budai Vár szívében fekszik. A környéken nincs is más csemegebolt, így a versenytársakkal sem nagyon kell számolnia, ami a környékbeliek bánatára az árszabáson is látszik. Az ellenzéki képviselő-jelölt szerint ugyanis érkeztek lakossági panaszok amiatt, hogy ennyire drága az elhelyezkedése miatt gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő várbeli CBA.

Az előnyök ellenére a „kiemelt” és „nagy forgalmú” részen fekvő boltokért végül a következő bérleti díjakat kérte a budavári önkormányzat:

  • az Alagút utcai, összesen 1614 négyzetméteres bolthelyiséget minimális kerekítéssel havonta 1 640 000 forint plusz áfáért, vagyis négyzetméterenként 1016 forintért adják ki. Ebben az övezetben az önkormányzat határozata szerint a minimális díj 39 ezer forint/év/m2, vagyis négyzetméterenként legalább 3250 forintot kell kérni, a kedvezmények nélkül.
  • a várbeli Tárnok utcai bolt és vendéglátóhely összesen 305 négyzetméteres, ezt szintén kerekítve havonta 650 ezer forintért kapták meg, ami négyzetméterenként 2129 forintot jelent. A határozatban szereplő minimális díj ezen a legdrágább környéken 48 836 forint/év/m2, vagyis négyzetméterenként havi 4069 forintot kell kérni, szintén csökkentő tényezők nélkül.
  • mindkettőn belül működik dohánybolt, amit albérletként adnak tovább a Józsa Csaba Trafik Bt.-nek. Vagyis ezt sem a CBA csoport számára idegen üzemelteti: a Népszava még 2013-ban írt arról, hogy Józsa Csaba Baldauf László rokonaként nyithatott meglehetősen jó helyeken trafikokat.

Csökkenő mértékű áremelés 2023-ig

Ráadásul a két szerződés alapján úgy tűnik, Baldauféknak nem kell tartania attól, hogy a tulajdonos önkormányzat – akár csak a piaci folyamatokhoz kalibrálva – többet kér majd a frekventált helyiségekért: előre meghatározták mindkét megállapodásban, hogyan fogják számukra évente egyre csökkenő mértékben emelni a bérleti díjat.

Három éven át, 2018-2020 között évente 10 százalékos emelést irányoztak elő, majd 2021-ben már csak 5 százalékkal, az utolsó két évben pedig mindössze 1 százalékkal növekszik a bérleti díj. Sőt, még azt is leszögezik, hogy ebben benne foglaltatik a jegybanki alapkamat változása is.

Váradi Naszály szerint ez önmagában erkölcstelen, hiszen számításai szerint így öt év után éri el azt a szintet a közvagyon hasznosításából befolyó összeg, mint amit akár már most kapni lehetne az ingatlanokért. Ez ténylegesen persze csak akkor derülhetett volna ki, ha a minél jobb hasznosításra, minél nagyobb bevételre törekvő önkormányzat pályázatot ír ki, és egyáltalán lehetőség van arra, hogy mások is ajánlatot tegyenek.

Az Alagút utcai, több mint 1600 négyzetméteres CBA-bolt bérleti szerződésében ráadásul az is szerepel, hogy Baldaufék "nagyszabású korszerűsítést terveznek" az önkormányzati (köz)vagyonban. Ezért abban állapodtak meg, hogy ha ez megvalósul, akkor a budavári önkormányzat "nem zárkózik el" a bolt további 5 évre szóló bérbeadásától - vagyis akár 2028-ig tervezgethetik Kasszás Erzsi jövőjét.

Nagy Gábor Tamásék szerint minden jogszerű

Cikkünk megjelenését követően a budavári önkormányzat a következő reagálást juttatta el lapunkhoz:

Az I. kerületben a lakás és helyiség kiadások jogszerűen, a mindenkor hatályos rendeletnek megfelelően zajlanak. A CBA-Budavár Kft. is az előírásoknak megfelelően bérli az önkormányzati ingatlanokat. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd önkormányzati képviselője félrevezetően állítja azt, hogy „Az sincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze…”. Ezzel szemben a 45/2017  (III. 23.) képviselő-testület határozata szerint a bérleti díj csökkentése több tényezős lehet, de a kedvezmény együttesen nem haladhatja meg a 75 százalékot. A Párbeszéd önkormányzati képviselője úgy tájékoztatja a sajtót, hogy nem ismeri megfelelően az I. kerületi rendeleteket. A Budavári Önkormányzat ugyanis rendeletben szabályozta azt is, hogy a szerződés lejárta után, ha a bérlő betartotta az abban foglaltakat, meghosszabbítható a szerződése. A rendelet azt is tartalmazza, hogy a bérleti díjat évente maximum 10 százalékkal emelheti az önkormányzat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert