szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Tanács elnöke ma az írekkel, holnap a britekkel tárgyal.

„Kíváncsi lennék, van-e a pokolnak egy bugyra azok számára, akik a Brexitet hirdették anélkül, hogy bármilyen vázlatos tervük lett volna róla.” A kedvesnek távolról sem nevezhető megjegyzés Donald Tusk szájából hangzott el, miután az Európai Tanács elnöke Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt.

Varadkar azért látogatott el Brüsszelbe, hogy garanciát kapjon, a Brexit után semmiképpen nem lesz határellenőrzés az Ír-sziget két fele között. Az ezt garantálni hivatott tartalékmegoldás, a backstop alkalmazása viszont a brit kormánypárton belül váltott ki ellenérzéseket, emiatt bukott el a londoni alsóházban a novemberben megkötött megállapodás is. Theresa May brit kormányfő is azért készül csütörtökön Brüsszelbe, hogy a backstoppal kapcsolatban módosításokat harcoljon ki – bár azt pontosan nem tudni, mit is szeretne.

Tusk kijelentését éppen ez motiválta – más kérdés, hogy a lengyel politikus, az EU vezetőihez hasonlóan soha nem rajongott a britek kiválásáért. Többször beszélt arról is, reméli, hogy a Brexitet valahogy lefújják.

Most viszont egészen más a prioritás: elkerülni azt, hogy a britek megállapodás nélkül váljanak ki a közösségből. Mivel egyelőre ez tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, Brüsszel után a britek is lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ezt legalább fájdalommentesebbé tegyék. Liam Fox külkereskedelmi miniszter szerdán a parlament bizottsági ülésén arról beszélt, lépéseket tesznek az importvámok eltörlése érdekében, hogy ne legyen drasztikus áremelkedés a Brexit után.

Nem ez azonban az egyetlen negatív következménye a no dealnek: a Brit Iparszövetség (CBI) arra figyelmeztetett, hogy globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése. Az ország jelenleg negyven ilyen megállapodásnak a részese, ám az EU tagjaként, az unióban ugyanis a külkereskedelem közösségi hatáskörnek számít.

A CBI becslése szerint a globális hazai össztermék (GDP) 32 százalékát állítja elő az a gazdasági térség, amelyre az Európai Unió és a külső partnerországok kereskedelmi megállapodásai jelenleg kiterjednek. Ez az arány 37 százalékra növekszik azokkal a térségekkel együtt, amelyekkel az EU-nak még csak részleges kereskedelmi megállapodásai vannak. Az iparszövetség szerint megállapodás nélküli Brexit esetén azonban Nagy-Britannia egyik napról a másikra elveszítené az e megállapodások biztosította vámmentes kereskedelem, illetve kedvezményes piaci hozzáférés előnyeit a brit áruk és szolgáltatások számára alapvető fontosságú piacokon, beleértve olyan súlyú gazdaságokat, mint Japán vagy Törökország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Pert vesztett a Magyar Nemzet, kiderült, kicsoda a kullancsozó Zummer Fülöp

Pert vesztett a Magyar Nemzet, kiderült, kicsoda a kullancsozó Zummer Fülöp