szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áprilistól bírságot kaphatnak azok a kórházak, ahol nem a lehető legkorábbi időpontot adják meg a betegnek egy vizsgálatra.

Most azért keményíthetett be a tárca, mert az egészségügyi államtitkár a héten bejelentette, hogy a tizenhárom várólista csoport felében egy hónapnál rövidebb a várakozási idő, de az erre reagáló szakemberek tapasztalatai, és a nyilvánosan elérhető adatok mások voltak. Például, a gerincsérv-műtéti várakozásról a szaktárca azt állította, hogy az legfeljebb nyolc nap, addig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján átlagosan 9-15 nap szerepelt. De volt olyan régiós adat is, amely szerint a csípő protézis műtétre 570 napot kell várni, míg a minisztérium szerint ezeknél a várakozási idő, 88 nap.

A Népszava kiderítette, hogy a háttérben már dolgoznak az ellentmondás feloldásán. Az egészségbiztosító több mint egy éve finomítja a várólista regisztrációs rendszerét. Ennek eredményeként a nem nyilvános felületen már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének.

Az adatok eltérését sok esetben az is okozhatta, hogy a hálapénzzel menetközben megkurtították a várakozást. Áprilisban a finanszírozó élesíti az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét. Ettől kezdve az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet. Ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás.

A szakmailag indokolt esetben – például ha romlott a beteg állapota – nem lesz szankció. Viszont ha nincs megfelelő indok az előre sorolásra, akkor a biztosító nem fizet, és esetenként körülbelül 40 ezer forintra bünteti a szolgáltatót. Hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a bejegyzett időpontban sem végzik el az adott betegnél a beavatkozást.

Az idén hatmilliárd forintból csökkentenék a várólistákat, de az elmúlt években is több milliárd forintot költöttek erre a célra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapestre jön Ozzy Osbourne

Budapestre jön Ozzy Osbourne

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél