szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több oka is lehetett Orbánnak arra, hogy ne a Mészáros-birodalmon belül futtassa fel a megszerzett informatikai céget, amellyel uralni akarják a piacot.

A 4iG Nyrt. informatikai vállalkozás 2018 nyarán olvadt be a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-be, idén júniusban viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része Jászai Gellérthez került, aki korábban a Mészáros-birodalom működtetője volt, ám azóta otthagyta a Konzum–Opust. A 4iG ezután vette meg a T-Systems Magyarország Zrt.-t a Deutsche Telekomtól.

A 444.hu most arról ír, hogy a kormány legalább egy éve készül az informatikai szektor elfoglalására, a 4iG pedig nemcsak a kormányintézmények, állami hivatalok, az államhoz közeli pénzintézetek fő informatikai szolgáltatója lesz, de az államhoz kapcsolódó nagyvállalatok és önkormányzatok szinte kizárólagos beszállítója is.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország az elmúlt években alig hívott le informatikai fejlesztésre felhasználható uniós forrásokat, és több forrása szerint is elképzelhető, hogy szándékosan tartottak vissza fejlesztési pénzeket, amíg nem sikerül megszervezni az informatikai beszerzési piac feletti teljes politikai felügyeletet.

Ez mostanra megtörtént: Rogán Antal minisztériuma 2018 nyarán megkezdte a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) előkészítését, amely az összes állami vállalat, intézmény és minisztérium 15 millió forintnál nagyobb értékű informatikai megrendelési igényét (gépparkok és szoftverlicencek beszerzésétől bármilyen informatikai rendszer átalakításáig) vizsgálat alá vonja, a 250 millió forintnál drágább beszerzésekről pedig az erre a célra létrehozott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) dönthet, a végső szó ezekben az esetekben is Rogáné.

Ezzel párhuzamosan építették fel a 4iG-t mint nagyvállalatot, amely irányítja a piacot, és learatja a kiírt tendereket.

A céget idén nyáron a nevére vevő váci születésű, a Corvinuson végzett Jászai Gellértnek a kilencvenes években egy tanácsadó cége volt, amellyel a Plaza Centers nevű céggel közösen előbb a plázabizniszben dolgozott, majd a kétezres évek elején az SCD Grouppal szállodaépítésben és turisztikai fejlesztésekben volt érdekelt. A korabeli sajtóhírek szerint az MSZP-közeli Leisztinger Tamás állhatott az akkori üzleti vállalkozásai hátterében, de a 444.hu információi szerint Jászainak jó kapcsolatai voltak mind a Fidesz, mind az MSZP–SZDSZ köreiben.

A lap forrásai szerint Jászai 2006 után találkozott többször is Orbán Viktorral is, akivel az SCD Group balatoni terveiről egyeztethetett. Cége a tőzsdére lépése előtt a válság miatt került padlóra, ekkor a lap információi szerint ígéretet kapott Simicska Lajostól és a Fidesz köreitől, hogy megmentik a céget, de végül az állami segítség elmaradt, az ingatlanok és a megszerzett üzletek pedig Simicska köréhez kerültek.

Jászai 2014 után a felemelkedő Mészáros-birodalomban tért vissza a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. elnökeként, majd az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagjaként, ahol operatív feladatokat is ellátott, Jászait fideszes körökben csak mint a birodalom consigliere-jét emlegették, amely a lap információi szerint egyre inkább zavarta Mészáros körét és a cégben pozícióhoz jutó családtagjait, különösen Mészáros Beatrixot, aki maga szerette volna vezetni a Konzumot, emellett pedig Mészáros gyerekkori barátjával, Vida Józseffel sem jött ki.

A korábbi években komoly veszteséget termelő 4iG 2018 nyarán vált eladóvá, Mészáros ezután vette meg, majd a cég a 444.hu információi szerint Orbán Viktor döntésére került Jászaihoz.

A lap forrásai szerint Orbán több dolog miatt is így döntött: egyrészt távolabb akarta tartani az informatikai szektort a családi ügyektől, mert nem akart még egy OLAF-vizsgálatot; másrészt bár a cég felfuttatásához kellett egy bejáratott informatikai vállalat, a T-Systems megszerzése, a német anyavállalat nem akart Mészárosékkal közvetlenül üzletelni; harmadrészt az Opus–Konzum-birodalom elkezdett kezelhetetlenül nagyra nőni, ami szükségszerűen bizonyos pénzek elfolyásával járt, ezért Mészárosnak több biznisztől is meg kellett válnia, Orbán így üzent neki.

A lap forrásai szerint amint a 4iG Jászaihoz került, a Deutsche Telekom is belement a T-Systems eladásába, Jászai pedig így a felcsúti köröktől függetlenül építheti fel a céget, bár Mészáros pozíciója továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

Jászai Gellért nem reagált a lap megkereséseire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Érdekes kísérlet: érezhetően idegesek lesznek a majmok, ha rossz a nyelvtan

Érdekes kísérlet: érezhetően idegesek lesznek a majmok, ha rossz a nyelvtan