szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2019. októberben a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

Egy év alatt, 2018. októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt, ezen belül:

  • a sertéshús 15,5,
  • a párizsi, kolbász 10,8,
  • a cukor 8,1,
  • a kenyér 6,7,
  • a liszt 5,8,
  • az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3 százalékkal drágultak.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,9 százalékkal nőtt. A háztartási energia 0,7, ezen belül a tűzifa 6,0 százalékkal drágult. A járműüzemanyagok ára 4,0 százalékkal csökkent – írja inflációs jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: 362 ezer forint az átlagkereset

Két számjegyű maradt a keresetek emelkedése, igaz, eközben már az infláció is megnőtt.

Egy hónap alatt, 2019. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,8 százalékkal nőtt, ezen belül drágult a párizsi, kolbász 3,1, a tej 2,3, a tojás és a sajt egyaránt 1,8, a sertéshús 1,2 százalékkal, valamint az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,8 százalékkal. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 2,1 százalékkal többe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 1,1, ezen belül a dohányáruké 1,8 százalékkal emelkedett. A háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a tűzifa ára 2,0 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 1,8 százalékkal volt magasabb.

2019. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek.

Az inflációs mutató 2019 januárja óta először tartózkodik ismételten 3 százalék alatt, egészen pontosan 2,8 százalékon. A piaci várakozásnál valamelyest jelentősebb lassulás az áremelkedésben főleg két tényezőre vezethető vissza – kommentálta a számokat Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Összességében csökkent az élelmiszerek áremelkedési üteme, melyben a tavalyi magas bázis játszik szerepet. A kategórián belül is elsősorban a zöldségek és gyümölcsök ára mérséklődött, miközben

a sertéshús árát továbbra is kétszámjegyű mértékben hajtja fel a sertésinfluenza okozta helyzet.

Mindemellett az üzemanyagok ára éves összevetésben 4,6 százalékkal csökkent, szintén a tavalyi év magas árszintje miatt. A palackos gáz és a tűzifa áremelkedési üteme is mérséklődött. Mindezek olyan tételek, amelyek heves ármozgásuk miatt nem képezik részét az alapfolyamatokat megragadó maginflációnak. Mindezek fényében tehát nem meglepő, hogy

a maginflációs mutató nem csökkent, sőt 0,2 százalékpontos gyorsulást követően 3,9 százalékon állt szeptemberben.

Az emelkedést elsősorban – némi meglepetésre – az internetszolgáltatás drágulása, valamint a külföldi nyaralások árváltozása hajtotta (amelyben vélhetően a forint gyengülése is szerepet játszott).

A jegybank friss előrejelzésével nagyjából összhangban alakultak a mutatók, vagyis meglátásunk szerint a monetáris politika szempontjából a mai adatok érdemi változást nem hoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot