szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népegészségügyi termékadó sok kritika érte, a kormány mégis további termékekre vetné ki. Az Agrárminisztérium államtitkára nem ért egyet ezzel az iránnyal.

Kezdeményezte az Agrárminisztérium a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó újragondolását – erről Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián.

Arra az élelmiszer-feldolgozókat egyesítő szövetség hívta fel nemrégiben a figyelmet, hogy az egészségtelen termékekre 2011-ben bevezetett adónem semmilyen mértékben nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, ugyanakkor rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. A FÉSZ arra reagált, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavasszal az adónem további szigorítását javasolta, hírek szerint ezt a nézetet osztja a kormány is.

Zsigó Róbert szerint bármilyen változtatás nem az agrártárca, hanem a Pénzügyminisztérium feladata, azt azonban hozzátette:

nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó.

Ezzel szemben a politikus szerint fontos lenne a szemléletformálás erősítése, minél fiatalabb korban.

A fogyasztói tudatosság erősítésére pénzt is szán a kormány: Zsigó a következő hétéves uniós támogatási ciklusban rendelkezésre álló források egyik céljaként említette ezt a célt. Azt egyelőre nem tudni, hogy egészen pontosan mekkora összeg is áll majd rendelkezésre, a vita épp a következő napokban léphet újabb szakaszába.

Az EU finn elnöksége a hét elején tette közzé javaslatát, amelyből elsősorban az derül ki: a korábban reméltnél is kevesebb pénzt oszthatnak majd szét az uniós kasszából. Arra a kérdésünkre, ezt elfogadhatónak tartja-e a kormány, az államtitkár azt felelte, az új javaslattal kapcsolatban még nem alakítottak ki véleményt, így érvényes az Orbán Viktor által korábban említett érv: a javaslat elfogadhatatlan Magyarország számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!