szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy három százalékkal drágult a kőolaj a péntek reggeli kereskedésben a feszültté vált közel-keleti helyzet miatt, amely veszélybe sodorhatja a térségből származó biztonságos kőolajexportot.

Az amerikai elnök parancsára légicsapásokat hajtottak végre péntek hajnalban Bagdadban, amiben meghalt Irán egyik legbefolyásosabb vezetője, Kászim Szulejmáni, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka.

A hírre egyből reagált az olajpiac, röviddel kilenc óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,13 dollár (3,06 százalék) emelkedéssel, 68,28 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 1,78 dollárral (2,91 százalékkal) 62,96 dollárra ugrott.

A közel-keleti helyzet veszélybe sodorhatja a térségből származó biztonságos kőolajexportot. A Hormuzi-szoroson évente 500 milliárd értékű áru halad át, köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka. Nyáron már feszültté vált a helyzet, miután az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tartályhajót.

A piac reakciója azért sem meglepő, mert Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei máris kemény válaszlépést ígért az Egyesült Államoknak. Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Kászim Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!