szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány visszahozta a készpénzt - éppúgy mint 2008-ban. Erre emlékeztet összeállításában a Forbes és a Reuters is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Davosban a világgazdasági fórumon nagy sikert aratott a világ legnagyobb hedge fundjának, a Bridgewaternek az egykori ura, a dollármilliárdos Ray Dalio, aki kerek-perec kijelentette: Cash is trash, azaz a készpénz szemét. Idén viszont már 20 százalékot veszített értékéből a Bridgewater Associations, ugyanis mindenki a készpénzbe menekül.

Azt, hogy mennyire, a Bank of America adatai mutatják, amely szerint 136,9 milliárd dollár készpénzt halmoztak fel eddig a tőzsdei kereskedők és egyáltalán nem biztos, hogy ennek a folyamatnak vége van. A nyertes egyértelműen az Egyesült Államok, ahova egyetlen héten 87,6 milliárd dollár áramlott be. Nem mindegy ugyanis, hogy miben is van az a készpénz.

A dollár a király

A nehéz időkben majdnem mindenki dollárba menti a pénzét, és ez meg is látszik az árfolyamon. Pedig Donald Trump amerikai elnök igazán nem kezeli jól a koronavírus-válságot, amelyet először elviccelt, majd pedig drákói rendeletekkel próbált elkerülni.

Nagy valószínűség szerint sikertelenül. Maga az elnök is elismerte, hogy nyáron várható a tetőzés a járványban. Az pedig még messze van. Ezért hajtott végre 700 milliárd dolláros könnyítést a Federal Reserve Board, és ezért ígért Steve Mnuchin pénzügyminiszter minden amerikainak ezer dolláros gyors segélyt.

Maguk az egyszerű amerikaiak pedig rávetették magukat a pénzautomatákra. Olyannyira, hogy

kifogyott a százdolláros Manhattanben.

New York kellős közepén ugyanis nem tudtak 100 dolláros bankjegyeket kiadni egyes bankautomaták, mert az emberek annyira megrohanták az ATM-eket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!