szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oltóanyaggal kapcsolatos kísérletek miatt lazítanának a szabályozásokon.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az új vakcinastratégia keretén belül az Európai Bizottság a génmódosításra vonatkozó szabályozások átmeneti lazítását javasolta, hogy ne ütközzön akadályokba az oltóanyag és a kezelés klinikai tesztelése – írta az Euractiv.

A jelenlegi, szigorú szabályozás nem enged meg eltérést előre nem látható, sürgős esetekben sem, így rendkívül komplexek és időigényesek a génmódosított anyagokkal való kísérletek. Az európai Astra Zeneca és a Johnson & Johnson is ígéretes oltóanyagokon dolgozik, amelyek tartalmaznak génmódosított összetevőt. A jelenleg hatályos szabályozás miatt azonban versenyhátrányba kerülnek az európai kutatók és az oltóanyagon dolgozó gyártók.

A felterjesztett módosításról még szavaznia kell az Európai Parlamentnek és a Miniszterek tanácsának, ami sokáig is elhúzódhat. A bizottság azt szeretné elérni, hogy 3 héten belül, még a parlamenti időszak nyári szünete előtt döntsenek a módosítást illetően.

A szabálymódosítások nemcsak a koronavírus-védőoltással kapcsolatos klinikai kísérletekre vonatkoznának, hanem a koronavírus-kezelésekre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé