szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amióta bejelentették az alapkamat csökkentését, másfél napig lassan, de megállíthatatlanul gyengült a forint. Most már nem is lassú a gyengülés.

Folytatódik a forint gyengülése. Kedd reggel még csak 346 volt a forint-euró árfolyam, aznap kora délutánra már 348-ig gyengült a forint, ahogy a piacokon a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését várták. Az MNB meglepetést okozott, bejelentette, hogy 0,9-ről 0,75 százalékosra csökkenti az alapkamatot.

Ennek a célja az, hogy az alacsonyabb kamattal pörgessék a gazdaságot, hátha így nem lesz annyira súlyos a válság, de a kamatcsökkentésnek ára van, ez szinte automatikusan gyengébb forintot eredményez.

A bejelentés óta lassú, de szinte folyamatos gyengülésben volt a forint, szerda estig 352-ig gyengült. Csütörtök reggel aztán tempót váltott az esés, pár óra leforgása alatt már 354-nél járt az árfolyam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Az átlag lakáshiteles is meg fogja érezni az alapkamat csökkentését

Nem is annyira az alapkamat, hanem azzal együtt a jegybank egyhetes betéti eszköze kamatának csökkentése érint sok lakáshitelest. Ez ugyanis lefelé fogja húzni a BUBOR-t, amihez a változó kamatú ingatlanhitelek nagy része kötött. A jegybank deklaráltan fel akarja pörgetni a lakossági fogyasztást, hogy meglegyen az áhított V alakú gazdasági visszapattanás.