szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szakadt be a forintárfolyam a kamatdöntés után, de szinte megállás nélkül gyengül.

Lassan, de megállás nélkül gyengül a forint. Kedd reggel még 346 forintba került egy euró, majd kora délelőttre 348-ra változott az árfolyam. Az akkori elemzések szerint ennek az volt az oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére várt a piac. A döntés meglepett mindenkit: 0,9-ről 0,75 százalékosra csökkent az alapkamat.

Az MNB deklarált célja az, hogy az alacsonyabb kamatokkal pörgesse a gazdaságot, ez azonban gyengébb forintot is eredményezhet. A kamatdöntés bejelentése után tíz perc alatt 350-ig gyengült a forint, onnan viszont stabilizálódott 348-349 körül. De nem az egyszeri, napon belüli mozgást érdemes ilyenkor figyelni, hanem azt, hogy több nap leforgása alatt miként reagálnak a piacok.

Szerdán már látszott is a hatás: a reggeli 348-as szintről folyamatosan gyengült a forint. A napi mélypont 351,99, a nap legnagyobb részében 351,5-351,9 között mozgott az árfolyam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor.hu / Argyelán József Vállalkozás

Egyelőre nem érdemes olcsóbb hitelre számítani a kamatvágás miatt

A személyi kölcsönök teljes hiteldíjára (THM) és ezáltal természetesen a kamatára is hatással lehet a jegybank keddi kamatvágása, a THM-maximum értéke ugyanis az alapkamathoz van kötve. Ez azonban csak júliustól lesz érzékelhető, így sokan csalódhatnak, akik már most olcsóbban vennének fel személyi hitelt. De érdemes emiatt kivárni?