Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A költségvetési átcsoportosításoknál bukkant fel egy 100 milliós összeg, amit Gyöngyöspatának szán a kormány kötelező önkormányzati feladatok ellátására."Egészen véletlenül" pont ekkora összeget kell kifizetnie az önkormányzatnak a szegregáció miatt megítélt kártérítésekre is.

Miközben a már elfogadott jövő évi költségvetési törvény kihirdetésre vár, egy kedd este közzétett határozat mutatja, hogy mennyire lehet komolyan venni a jogszabályba foglalt büdzsét: a kormány az idei költségvetésben néhány „tollvonással” hatalmas összeget, több mint 300 milliárd forintot csoportosít át a Gazdaságvédelmi programok előirányzatból, a Központi Maradványelszámolási Alapból és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A határozatban szerepel egy érdekes tétel, Gyöngyöspata is kap 100 millió forintot „a kötelező önkormányzati feladatok ellátása érdekében”. A szövegből nem derül ki, hogy ezt a diszkriminált cigány fiatalok megítélt kártérítésére adják-e, amelyről bejelentették, hogy az állam fizeti ki, mert a település nem lenne rá képes. Vagyis lehet, hogy csak a rendkívüli állami segítséget könyvelik így el, de ez nem biztos. Hasonló egyedi támogatásban részesül Pilisborosjenő (116 millió).

A legnagyobb tételek: 62 milliárd a Magyar Falu programra, 15 milliárd a Paks II. tőkeemelésére, 25 milliárd külgazdasági fejlesztésre, több mint 70 milliárd közlekedési célokra, 5 milliárd az Egészséges Budapest programra, csaknem 8 milliárd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kiválósági ösztöndíjaira, újabb 20 milliárd a kukaholdingnak „becézett” Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatására, 4,9 milliárd a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak.

A kormány egy külön határozatban 865 millió forintot utalt ki, mert „egyetért a  határon túli nemzeti örökségünk részét képező borsi Rákóczi-kastély helyreállításával a  kiemelkedő nemzeti és történelmi jelentőségű személyiség, II. Rákóczi Ferenc emlékének méltó megőrzése érdekében”. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek 2022 elején be kell számolnia „a borsi Rákóczi-kastély 2021. évi működéséről”. A fejedelem szülőháza korábban valóban nagyon lepusztult, az újjáépítés teljesen indokolt. A döntés sajátossága azonban, hogy – bár utal arra, hogy az épület „határon túli” –, semmilyen egyeztetési vagy egyéb feladatot nem ad a külgazdasági és külügyminiszternek, vagyis a magyar kormány egy szót sem szól a szlovák kormány és a megyei, illetve helyi hatóságok bevonásáról, noha nyilván szükség van különböző engedélyekre, és a működtetésben is célszerű lenne figyelembe venni az ottani önkormányzat és más szervek elképzeléseit.

A további tételekről itt olvashat:

A kormány 300 milliárd forintot vont ki a Gazdaságvédelmi Alapból

Így jut pénz többek közt a nemzeti vagyonkezelő ingatlanvásárlásaira is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket