szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rekordalacsony, 0,6 százalékos szintre csökkent az alapkamat.

Újabb 15 bázisponttal, 0,75-ről 0,6 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamatot.

A testület egy hónappal ezelőtt mindenkit meglepett azzal, hogy 0,75 százalékosra vágta az alapkamatot, miután négy éven keresztül 0,9 százalékos volt. Már ez is rekordalacsony szintet jelentett.

A mostani döntésben már semmi meglepetés nem volt: Virág Barnabás, a jegybank újonnan kinevezett alelnöke majdnem egy hónapja elmondta, hogy a júliusi kamatdöntő ülésen újabb 15 bázispontos csökkentést fog javasolni. Azt is hozzátette, hogy ez után már meg kell állni, a 0,6 százalékos alapkamat ugyanis megfelelő ahhoz, hogy segítse a járvány utáni gazdasági kilábalást.

Nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni”

– nyilatkozta június 26-án. Vagyis a piacnak bőven volt ideje beárazni nemcsak a mostani döntést, hanem azt is, hogy ezek után hónapokon át nem fog változni az alapkamat. A forintárfolyam érdemben nem is változott a bejelentés utáni percekben.

Az MNB stratégiája egyértelmű: a laza kamatkondíciókkal próbálják pörgetni a gazdaságot, hogy Magyarország a lehető leghamarabb kikecmeregjen a válságból, és abban reménykednek, hogy az alacsony kamatok miatt gyengülő forint nem fog annyi kárt okozni, mint amennyi pozitív hatása lesz a döntéseiknek.

A kamatdöntés részletes indoklását egy órával a számok közzététele után, délután 3-kor adták ki. A jegybanki közlemény legfontosabb pontja a bejelentés volt: a Monetáris Tanács a hosszabb lejáratokon ható eszközei – a hosszú lejáratú fedezett hiteleszköz és az állampapírvásárlások – közötti átcsoportosításról döntött. A hosszú, 15 év feletti szegmensben korlátozott mennyiségben állampapír-vásárlásokat hajt végre. A Tanács az állampapír-vásárlási programra továbbra is védőhálóként tekint – tették hozzá.

A bejelentés után a forint némileg gyengült, a forint/euró árfolyam 350,5-ről 351,2-ig mozdult.

Az MNB azt is közzétette, milyennek látja most a gazdaság helyzetét. Szerintük a világgazdaság növekedési kilátásai érdemben romlottak, a magyar gazdaságnak azonban stabil alapjai volt, és erős növekedést produkált, amikor elérte a koronavírus-járvány.

A jegybank szerint gyors visszapattanás következik: idén 0,3–2,0 százalékkal nőhet a magyar GDP, 2021-ben már 3,8–5,1 százalék, 2022-ben pedig 3,5–3,7 százalék lehet a növekedés.

Az infláció a következő hónapokban a várakozásaik szerint nőni fog, ahogy az élelmiszerek és az olaj ára emelkedik a nemzetközi piacokon, utána viszont újból a 3 százalékos jegybanki cél közelében stabilizálódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Az átlag lakáshiteles is meg fogja érezni az alapkamat csökkentését

Nem is annyira az alapkamat, hanem azzal együtt a jegybank egyhetes betéti eszköze kamatának csökkentése érint sok lakáshitelest. Ez ugyanis lefelé fogja húzni a BUBOR-t, amihez a változó kamatú ingatlanhitelek nagy része kötött. A jegybank deklaráltan fel akarja pörgetni a lakossági fogyasztást, hogy meglegyen az áhított V alakú gazdasági visszapattanás.

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó