szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy hete még meglehetősen óvatosan, most azonban már elégedetten nyilatkoztak az Európai Parlament részéről a jogállamisági feltételességéről szóló tárgyalások kapcsán. Bár részletek nem derültek ki, a nyilatkozatokból úgy tűnik, a tagállamok engednek az EP követeléseinek.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Friss cikkek a témában

Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság delegációja második alkalommal találkozott, ezt a megbeszélést a parlamenti küldöttség úgy értékelte, hogy

jó úton haladnak a kompromisszum elérése felé.

A kiinduló álláspontok meglehetősen távoliak voltak. A tagállamok delegációja ragaszkodott ahhoz, hogy csak az EU pénzügyi érdekeinek sérelme vonhat maga után bármiféle büntetőintézkedést az uniós források felhasználása kapcsán. Az EP álláspontja azonban egy ennél szélesebb megközelítést tartalmaz és akkor is lehetővé tenné a pénzügyi és egyéb szankciókat, ha a jogállamiság, illetve a demokratikus értékek sérülnek.

Petri Saarvama, az Európai Néppárt és Eider Gardiazabal Rubial, a szociáldemokraták képviselője közös közleményükben azt hangsúlyozták, hogy a német elnökségtől kapott jelek alapján "jó úton vagyunk egy olyan gyakorlati jogállamisági feltételrendszer elérése felé, amely mindenütt megerősíti az EU értékeit.”

Több részletet nem árultak el, azt azonban korábban világossá tették az EP részéről, hogy ragaszkodnak a következőkhöz:

  • a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartásának összekapcsolása az uniós forrásokkal,

  • a gyakorlatban is alkalmazható mechnanizmus bevezetése,
  • az uniós források végső kedvezményezettjeinek védelme,
  • vonják be a Parlamentet a mechanizmus elindítására vonatkozó minden döntésbe,
  • független szakértőkből álló testület támogassa az Európai Bizottság ezirányú munkáját.

A nem hivatalos intézményközi tárgyalások következő fordulója a tervek szerint jövő héten lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány