szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerda esti megbeszélések „konstruktívak” voltak, de még mindig nem világos, mennyi és mikor jön a vakcinából az uniós tagállamokba.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az éles hangnem ellenére semmiben nem jutottak előre az Európai Bizottság és az AstraZeneca képviselői szerda esti találkozójukon. Így továbbra is kérdéses, pontosan mennyi vakcina érkezik majd a tagállamokba 2021 első negyedében a megígért körülbelül 80 millió adag helyett.

Az oltóanyaggyártó múlt héten jelentette be, hogy a „gyártási kapacitás problémái miatt” nem tud eleget szállítani, Pascal Soriot vezérigazgató pedig egy keddi interjúban már arról beszélt, hogy erre nem is volt szerződéses kötelezettségük, ők csak arra tettek ígéretet, hogy „legjobb erőfeszítésük szerint” látják el az Európai Unió tagállamait a megrendelt mennyiséggel.

Brüsszel ezt elfogadhatatlannak tartja, Sztella Kiriákidisz egészségügyi biztos szerdai sajtótájékoztatóján pedig hangsúlyozta, hogy a szerződés szerint a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Az Európai Bizottság tavaly 336 millió eurót ítélt meg az AstraZenecának a vakcina fejlesztésére és a tömegtermelés elősegítésére – emlékeztetett a Politico.

Úgy tűnik, ennek ellenére egyelőre nem jutottak előre a felek, szerda esti találkozójukon – melyről egy ideig az a hír terjedt, hogy a vakcinagyártó képviselői lemondták – semmiben nem sikerült megállapodniuk.

Kiriákidisz a Twitteren konstruktívnak nevezte a megbeszéléseket, de kiemelte, hogy nem sikerült tisztázniuk a szállítás kérdéseit.

"Sajnáljuk, hogy a szállítási ütemezés továbbra sem egyértelmű, és világos tervet kérünk az AstraZenecától az első negyedévre lefoglalt oltóanyag-mennyiség gyors szállítására" – írta.

Pascal Soriot, a cég vezérigazgatója sem volt bőbeszédűbb, közleményében annyit írt: elkötelezték magukat a még szorosabb együttműködés mellett, hogy „közösen alakítsuk ki az oltóanyagunk elkövetkező hónapokban történő szállításának menetrendjét, mivel továbbra is az a célunk, hogy a világjárvány idején több millió európai polgár számára tegyük elérhetővé önköltségi áron a vakcinát”.

Az Európai Gyógyszerügynökség tervei szerint holnap dönt arról, hogy engedélyezi-e az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását az Európai Unió tagállamaiban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) hvg360

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Kész tények elé állította Európát az egyik gyógyszercég azzal, hogy az eredetileg vállaltnál csak sokkal kevesebbet tud szállítani az első negyedévben. Az EU megoldást keres, burkoltan fenyegetőzik, miközben a magyar kormány uniós szövetségesként Brüsszel ellen hangol.

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották