szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A könyvvizsgáló a már ismert 3,5 milliárdos után további egymilliárdnyi kötelezettséget és 220 milliós áfatartozást talált.

A vártnál is sokkal sötétebb képet fest a múltbeli működésről az a jelentés, amelyet a Magyar Teniszszövetség átvilágításával megbízott igazságügyi könyvszakértő tárt az elnökség elé – olvasható a szervezet honlapján.

A csütörtöki közleményből kiderül, hogy a riport szerint a szövetség az utóbbi években a szükséges számviteli szabályzatok és belső ellenőrzés teljes hiánya mellett működött. A korábban előterjesztett beszámoló pedig egyáltalán nem a valós képet mutatta a gazdálkodásról. Az igazságügyi szakértő véleménye szerint ugyanis

a kötelezettségek (hiányok) mértéke a korábban publikált 3,5 milliárdnál több mint egymilliárd forinttal magasabb. Emellett találtak közel 220 millió forint áfatartozást is.

A csütörtöki közleményben emlékeztettek, hogy az elnökség tavaly nem javasolta a 2019-es éves beszámoló közgyűlési elfogadását, többek között a régi vezetés részéről a kormányhoz benyújtott 3,5 milliárd forintos konszolidációs kérelemre és a már akkor szembetűnő elszámolási anomáliákra hivatkozva.

Azt is felidézték, hogy az elnökség több feljelentést is tett a korábbi vezetés felelőtlen gazdálkodása miatt – többek között büntető feljelentést Richter Attila korábbi főtitkár ellen –, amelyek alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatot folytat.

A szövetség vezetését tavaly nyáron vette át Lázár János korábbi kancelláriaminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök személyes felkérésére. A szervezetet 2011-től addig Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő vezette, akinek azután vált tarthatatlanná a helyzete, hogy fény derült az óriási hiányra, aminek nyomán az elnökség tagjainak többsége lemondott.

A kormány augusztus végén 2,5 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá az MTSZ működési feltételeinek stabilizálása és a szövetség által megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatása érdekében.

Az MTSZ elnöksége a csütörtöki tájékoztatás szerint most már elfogadta a 2019-es beszámolót, valamint a közhasznúsági és az igazságügyi könyvszakértői jelentést is. A testület a veszélyhelyzeti jogszabályok által lehetővé tett módon, a közgyűlés hatáskörében eljárva hozta meg elfogadó határozatát, amelyet – a jogszabályoknak megfelelően – a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb 90. napra összehívandó rendkívüli közgyűlés napirendjére tűz majd.

A kormány augusztus végén 2,5 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá az MTSZ működési feltételeinek stabilizálása és a szövetség által megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatása érdekében.

Az MTSZ elnöksége a csütörtöki tájékoztatás szerint elfogadta a szövetség 2019-es beszámolóját, valamint a közhasznúsági és az igazságügyi könyvszakértői jelentést is. Az elnökség a veszélyhelyzeti jogszabályok által lehetővé tett módon, a közgyűlés hatáskörében eljárva hozta meg elfogadó határozatát, amelyet - a jogszabályoknak megfelelően - a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb 90. napra összehívandó rendkívüli közgyűlés napirendjére tűz majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget