szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem politikusként „okoskodni”, hanem hidat építeni menne. Hétfőn megválaszthatják.

Pénteken erősítette meg azt a lapértesülést Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője, hogy elnökjelölt lesz a Magyar Teniszszövetség hétfői tisztújító közgyűlésén. Az egykori kancelláriaminiszterrel a vasárnapi Nemzeti Sportban jelent meg interjú, amelyben elárulta: Orbán Viktor felkérésére jelentkezett a szervezet vezetésére, de nem azért, hogy politikusként „okoskodjon”:

arra biztatott, próbáljak meg együttműködést kialakítani a teniszsport szereplői között, segítsek a viták és a gazdasági csőd megoldásában”.

Lázár jelezte: olyan emberként venne részt „ebben a történetben”, akinek „van tapasztalata a konfliktusok kezelésében, és talán eredményeket is fel tud mutatni. A kormánynak, amely a magyar sport nagyvonalú támogatója, a béke és az együttműködés az érdeke a teniszéletben.”

Óriási a hiány, lemondtak az elnökségi tagok a teniszszövetségben

Teljes tisztújítás következik, miután mind az öt elnökségi tag felállt. Az elnök áprilisban az Index értesülése szerint milliárdokat kért a sportért felelős államtitkárságtól.

Azt is közölte, hogy az elnökséget határozott időre – egy évre – szóló feladatnak tekinti, amelyben az lenne az elsődleges szerepe, hogy segítsen lezárni a múltat, és konszolidálni a szövetséget anyagi és szakmai értelemben egyaránt. „Ha úgy tetszik, válságmenedzsernek jelentkezem” – mondta, megjegyezve, hogy vannak azért ezen túlmutató céljai, javaslatai is.

Lázár szerint a szövetség előtt két fő feladat áll idén: az elszámolások elkészítése és az adósságok kifizetése, valamint egy fejlesztési program elindítása. Hozzáfűzte: „Nem szeretnék pálcát törni a vitában részt vevők felett, de megkérdőjelezhetetlen tény, hogy Szűcs Lajos elnöksége sok pozitív kezdeményezést hozott, amelyek egy része aztán a nézeteltérések áldozatává vált.”

A politikus úgy látja, hogy a szövetség nehéz helyzetben van, mert „az elmélyült, személyeskedésektől sem mentes konfliktusok jelentős gondot okoznak”.

Elárulta, hogy alelnöknek kérte fel a Vasas SC elnökét, Markovits Lászlót, az előző vezetőség egyik kritikusát, és Bardóczky Kornélnak is tett együttműködési ajánlatot. Róla azt mondta, szeretné, ha a magyar tenisz fejlesztésében és a szakma irányításában döntő befolyása lenne, csakúgy, mint Sávolt Attilának.

Lázár elmondása szerint Orbán azt várja tőke, hogy a megválasztásától számított egy hónapon belül adja le a terveket arra, hogyan lehet pénzügyileg rendbe hozni a szövetséget, illetve elindítani a fejlesztési programot,

amelynek segítségével mindenki hozzáférhet egy polgári országhoz méltó tenisz-infrastruktúrához. Józanul, a pénzt nem presztízsberuházásokra költve számos fejlesztést megvalósíthatunk”.

Úgy tűnik, a hétfői szavazás már csak formalitás, mivel a korábbi sokszoros Davis Kupa-válogatott Bardóczky – akit a Tiszta Tenisz, a Vidéki Tenisz és a Teniszezők a Teniszért mozgalmak jelöltek elnöknek – közleményben jelezte, hogy kész szerepet válallni a szövetség szakmai munkájában, amennyiben Lázárt választják meg vezetőnek. Hozzátette: találkozott Lázár Jánossal, és kiderült, „hogy az elképzeléseink sok esetben megegyeznek. Így szűk két hónap után az a konszenzus született meg, hogy egyesítjük erőinket és közösen fogunk dolgozni a magyar tenisz megújulása érdekében”.

A hétfői rendkívüli közgyűlés előzménye, hogy május 13-án öt elnökségi tag – Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba – lemondott tisztségéről.

Népszava: Az Emmi megsegíti a többmilliárdos hiánnyal küzdő teniszszövetséget

A múlt héten derült ki, hogy a szervezet hiánya többmilliárdos, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult segítségért.

Juhász Gábor főtitkár előzőleg jelezte, hogy a szövetség pénzügyi helyzete miatt teljes körű pénzügyi átvilágításra volt szükség, amelyet februárban – Richter Attila akkori főtitkár lemondása után – rendelt el az elnökség.

A pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, amelynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.

A közgyűlésre eredetileg június 12-én került volna sor, ám akkor a járványügyi korlátozások miatt el kellett halasztani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos