szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai gyártó termékét eddig még egyetlen országban sem engedélyezték.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Unió 200 millió adag oltóanyagról állapodott meg Novavaxszal, az amerikai gyártó az év végéig szállítja le a mennyiséget – írja a Reuters. A hírportál szerint az erről szóló szerződést a napokban írhatják alá a felek.

A Novavax és az unió már tavaly decemberben előzetes megállapodást kötött egymással, de ezt az amerikai vállalat gyártási problémái miatt nem véglegesítették.

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

A Semmelweis Egyetem honlapjának beszélt a koronavírus elleni vakcina tesztjein dolgozó Bári Eszter a magyarországi egyetemi éveiről, arról, hogy hogyan került a bolygó másik felére, és a járvány elleni oltóanyag fejlesztéséről.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már február óta vizsgálja az oltóanyagot, amelyet eddig még a világ egyetlen országában sem engedélyeztek.

A vakcina nagy-britanniai tesztelése után az derült ki, hogy az oltóanyag a koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!