szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem honlapjának beszélt a koronavírus elleni vakcina tesztjein dolgozó Bári Eszter a magyarországi egyetemi éveiről, arról, hogy hogyan került a bolygó másik felére, és a járvány elleni oltóanyag fejlesztéséről.

Jelenleg is elemzik Ausztráliában a koronavírus elleni Novavax vakcina második tesztfázisának eredményeit – ezt a tesztfázist egy magyar kutató, Bári Eszter irányította. Vele közölt most interjút a Semmelweis.hu.

Bári Eszter az egykori egyeteme honlapjának nyilatkozva arról beszélt: szülész-nőgyógyásznak készült, de egyetemistaként súlyos fémallergiája lett, emiatt nem lehetett gyakorló orvos, megelőző orvostant tanult tovább. 2005 után a madárinfluenza-járványra való magyarországi felkészülésen is dolgozott. Annak az évtizednek a végén Németországba költözött, egy nemzetközi kutatásirányító cég első magyar dolgozója lett, kilenc éve pedig Ausztráliában kapta meg egy német orvosi eszközöket gyártó cég kutatásirányítói pozícióját.

Egy világjárvány természetesen új helyzet számomra, így izgalommal és kíváncsian fogadtam el a felkérést a Covid-vakcina kipróbálásának az irányítására

– mondta. Miután az ottani második tesztfázis adatbázisát tavaly decemberben lezárták, arra kapott felkérést, hogy az Egyesült Királyságban futó harmadik tesztfázis adatainak orvosi felügyeletét végezze. Ez 89 százalékban bizonyult hatékonynak a vírus Nagy-Britanniában megjelent variánsával szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük