Hozz létre egy linket előfizetéssel nem rendelkező barátaid számára

Kilőtt a kávé ára, ki tudja, hol áll meg

A rossz időjárás jelentős mértékben érintette a brazíliai kávéültetvényeket, a kereslet pedig felülmúlhatja a kínálatot, így jelentősen drágul a kávé.

  • hvg.hu hvg.hu
  • +${remainingCount} szerző
Kilőtt a kávé ára, ki tudja, hol áll meg

Vészesen emelkedik a kávé ára, miután mind a keresleti, mind a kínálati oldalon erre ható folyamatok indultak el – mondta az InfoRádióban Török Lajos az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Az elemző szerint a kínálati oldalról a brazíliai rossz időjárás van hatással a kávé nagykereskedelmi áraira. A világ legfontosabb kávéexportáló országában most indul a szüret, de az időjárás a vártnál hidegebb. Egy standard 35 kilogrammos zsáknyi kávé ára már 165 dollár fölé kúszott. Ez ugyan még messze van a 2010-es évek elejének 250 dolláros árától, de az azóta csökkenő trend most megtört.

Kedden hétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára. A múlt heti fagyok miatt – ami a kávéültetvények 11 százalékát értintették – már akkor 20 százalékkal, hétfőn pedig további 10 százalékkal drágult a termék, ami közel hétéves csúcsra ért: fontonként (45,36 dekagramm) 2 dollár fölött jegyezték az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős piacán. Ilyen magas áron utoljára 2014-ben kereskedtek vele.

A keresleti oldalról a koronavírus-járvány utáni újranyitás hajthatja fel az árat. A járványügyi lezárások idején sok iroda, munkahely és persze a kávézók is zárva tartottak, a nyitás nyomán felfuthat a kereslet, ami szintén árnövekedéshez vezethet. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) arra számít, hogy a kávé kereslete idén felülmúlja a kínálatot, amire 2017 óta nem volt példa.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.