szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, így már nem lehet őket virsliként árulni.

Nincs igazi szilveszteri trakta legalább pár szál virsli nélkül, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért minden évben e termékek laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. Idén húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát – közölte a tárca hétfőn.

A közleményben kiemelték, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatát minimális fehérje- és maximált zsír-, víz- és sótartalomhoz köti. Az ITM akkreditált laboratóriumának vizsgálata húsz húskészítmény összetevőit, így a virsli megnevezés feltüntetésének előírásszerűségét ellenőrizte. Az elmúlt időszak tapasztalatai kedvezőek voltak, 2018-tól 2020-ig rendre három, kettő, majd egy hibára bukkantak.

E tartós javuláshoz képest az idén feltárt öt helytelen jelölés váratlan visszaesést jelez.

Ezúttal két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként. További kettő esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal. Az egyikben zsírból volt több a jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól. Ritkaságszámba menő, különös hibát követett el az ötödik elbukott virsli forgalmazója: a termék tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A vizsgálati eredményeket összegző táblázat a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.

Virslik vizsgálata (2021. december) by HVG.hu on Scribd

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!