szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly nem kedvezett az időjárás a kávétermesztésnek.

A kávé az év elején az egyik legforróbb árucikk volt, de mostanra „kihűlt", és az elmúlt hónapban több mint 20 százalékkal csökkent az ára – írja a Wall Street Journal. Az amerikai gazdasági lap szerint ennek az az oka, hogy javultak a kávétermesztési feltételek Brazíliában. A tavalyi aszályos és fagyos kávészezon után az előrejelzések szerint idén csapadékos időjárásra és jó termésre, vagyis nagyobb kínálatra lehet számítani.

Idén februárban a kávérészvények még 11 éves csúcson jártak, de az elmúlt hetekben folyamatosan esik az áruk: az arabikáé az elmúlt hónapban 22 százalékot, az olcsóbb robustáé ugyanebben az időszakban 15 százalékot.

A kávé iránti kereslet a koronavírus-járvány idején, amikor az emberek otthon maradtak, megugrott, emiatt nőtt a kávé ára is, így a mostani áresés egy része a normális szintre való visszatérést tükrözi. Ez a részvénypiaci áresés ugyanakkor nem biztos, hogy megjelenik a kávéfogyasztóknál is, már csak azért sem, mert a kávét (sok más termékhez hasonlóan) általában dollárban árazzák, így az erős dollár drágítja ezt a terméket a vásárlók számára világszerte.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!