Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Magyarországon 913 forint, Horvátországban 556 forint.
Előbb Magyarországon, majd Horvátországban is bevásárolt egy paprikás krumplihoz az ATV Híradó stábja. Pechük volt: abban a baranyai szupermarketben, ahol vásároltak, már nem volt árstopos krumpli, így amit vettek, az nagyjából hetven forintos többletköltséget jelentett kik. Így négy szem krumpliért, két hagymáért és egy 65 százalékos hústartalmú virsliért 913 forintot hagytak ott. Majd Horvátország felé vették az irányt.
Ott viszont mindezért 556 forintot fizettek csupán euróból forintra számítva. Vagyis Magyarországon negyven százalékkal többet fizettek.
Beszámolójuk szerint a horvátokat nem zavarja a magyar bevásárlóturizmus. Horvátországban a mérsékelt árak annak is köszönhetőek, hogy a kormány tavaly 13-ról öt százalékra mérsékelte a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olaj, a zsír és a gyermekélelmiszerek adóját. A horvát kormány emellett 25 százalékról öt százalékra fogta vissza a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek, a margarin és a vaj áfakulcsát is.
Az árstopok kivezetéséről tárgyal a kormánnyal Parragh László
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is figyelmeztetést küldött: a magyar piaci pozíciók akkor maradhatnak meg, ha az árstopokat minél hamarabb kivezetik.
(Címlapképünk Magyarországon készült, illusztráció.)
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.