szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Tavaly már megégtek a feltörekvő - többek közt a magyar - állampapír piaci befektetők, idén ennek ellenére...

Tavaly már megégtek a feltörekvő - többek közt a magyar - állampapír piaci befektetők, idén ennek ellenére visszatértek, és jövőre még többen lehetnek. A helyi devizák 2011. őszén bekövetkezett ijesztő gyengülése sem tántorította el a feltörekvő országok helyi devizában denominált kötvényeit vásárlókat a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők beszámolója szerint. A feltörekvő állampapír piaci befektetések hozamát nagyban befolyásolja a helyi deviza teljesítménye - a UBS szerint az elmúlt évtizedben csak egyszer, 2004-ben fordult elő, hogy a hozamok annak ellenére emelkedtek, hogy a devizák gyengültek, ám többségében a deviza erősödése a hozamemelkedés közel felét adta.

A Financial Times szerint a befektetők többsége bízik abban, hogy a feltörekvő piaci devizák hosszú távon erősödni fognak, így kötvényportfólióik is egyre nyereségesebbek lesznek. Ennek idén eddig ékes bizonyítékát adta a tavaly mindeddig példátlanul gyenge forint is, hiszen az év eleje óta a lengyel złotyval, a mexikói pesóval és az orosz rubellel karöltve kiemelkedően megerősödtek a dollárral szemben. A szakértők szerint egyre élénkebb az érdeklődés a feltörekvő piaci devizákban denominált államkötvények iránt is, bár az óvatosság egyelőre inkább a kemény devizákban denominált papírok felé tereli a figyelmet.

Magas kockázatokra figyelmeztettek azonban többen is a Financial Timesnak nyilatkozók közül; szerintük a feltörekvő országok devizáinak gyorsan változó megítélése, és állampapírpiacaik korlátozott likviditása aránytalanul nagy veszélyeket rejt. A feltörekvő állampapírpiacok likviditása a dollár, illetve eurókötvények piacán megszokottnak a tizede csupán, de a devizák volatilitása az euró/dollár piacán tapasztaltnak duplája. A rázós menetet bevállalók azonban jelentős hozamok elé nézhetnek - ismerik be azok is, akik a kockázatok miatt amúgy messziről elkerülnék a térséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Folytatódó kormányválság Libanonban

Folytatódó kormányválság Libanonban