szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A legújabb pletykák szerint a Pepsico-t a Krafthoz hasonlóan darabokra szednék új vezetői.

A legújabb pletykák szerint a Pepsico-t a Krafthoz hasonlóan darabokra szednék új vezetői.

Az alapanyagárak emelkedése és a fejlett piacok stagnálása fokozatosan nehezebbé tette a Pepsi helyzetét az elmúlt évek során. A PepsiCo profitja vékonyodik, és ez már a részvény célárfolyamában is meglátszik. A Goldman Sachs csütörtöki bejelentése szerint 3 dollárral 71 dollárra mérsékelte a PepsiCo papírok célárát. A részvény a New York-i tőzsdén 62,87 dolláron forgott csütörtökön.

A részvénnyel szembeni hangulatot a vásárlókedv általános javulása mellett alakíthatja az a hír is, miszerint a társaság észak-amerikai részlegének vezérigaztatója szerda este leköszönt.

A vezércsere önmagában nem segít a cégnek, hogy lefaragja a Coke-kal szembeni hátrányát. A csütörtökön felreppent pletyka szerint azonban a Pepsi vezetése azt fontolgatja, a Kraftnál nemrég bejelentett átalakítások mintájára feldarabolja a céget. A PepsiCo régóta lebegtetett lépése szerint két cégbe csoportosítaná üdítő- és édességgyártó üzletágait.

Bár a Goldman részvényről adott friss elemzése vétel helyett már csak tartásra javasolja a PepsiCo papírokat, a csütörtöki 2,1 százalékos felértékelődés is jelzi, ez a piacot kevéssé hatotta meg. A pletyka felreppenése percek alatt másfél százalékos pluszba repítette az árfolyamot, amely eztán tovább emelkedett. Úgy tűnik, a csökkenő részvényenkénti nyereséggel szembesülő befektetők jó tervnek tartják a cég feldarabolását, és erről egyértelmű nyilatkozatot is adtak, talán abban a reményben is, hogy a társaság által nemrég bejelentett 2,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási akció idejére kedvezőbb pozícióba kerüljenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!