szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly 90 ezer használt lakás cserélt gazdát a magyar ingatlanpiacon, ugyanannyi, mint 2011-ben. Az árengedmény meghaladta a 13 százalékot - közölte az Otthon Centrum franchise hálózat, az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Az elemzés külön vizsgálja a használt tégla- és panellakásokat. A téglalakások körében Budapesten a legnagyobb érdeklődés a 9, 11 és 13 millió forintos áron kínáltak iránt volt. Az ország keleti felében a legnagyobb kereslet a 6, illetve 9 milliós áron kínált, míg az ország nyugati felében a legtöbb érdeklődő a 7 és 9 millió forint közötti áron kínált használt téglalakásokra volt.

A paneles lakásoknál Budapesten a legkeresettebbeket 8 és 10 millió forint közöttiek voltak, Kelet-Magyarországon a 6 és 7 millió közötti, Nyugat-Magyarországon pedig a 7 és 8 millió közöttiek voltak a legnépszerűbbek. A panellakások esetében - hasonlóan a téglalakásokhoz - az 50 és 60 négyzetméteresek a legkeresettebbek.

A teljes árengedmény évről-évre nőtt, bár egyre csökkenő mértékben, tavaly már meghaladta a 13 százalékot. Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze: a szűkebb értelemben vett áralkuból, amelyet a szerződéskötéskor ér el a lakás vevője, illetve - a vevő megérkezése előtt - az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A 13,2 százalékos átlagos árengedményből 5,2 százalék a kínálati ár csökkentése és 8 százalék a szerződéskötéskor elért áralku.

Az átlagos értékesítési idő a múlt évben a használt téglalakásoknál 112-ről 118 napra nőtt az előző évihez képest. A paneles lakásoknál viszont 80-ról 77 napra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!