szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok közül is egyre többen ismerték fel, hogy megsokszorozhatják az ingatlanhasznosításból származó jövedelmüket, ha a rövidebb ideig itt tartózkodó, zömmel külföldi turistáknak adják ki az ingatlanjaikat, folyamatosan nő az internetes szálláskereső oldalakon regisztrálók száma. A Pénzcentrum figyelmeztet az adminisztratív és adózási szabályokra.

Mind népszerűbb turistáknak rövid távra kiadni a befeketetésként tartottt, vagy éppen csak átmenetileg hosszabb-rövidebb időre megürült lakást. Egyre többen teszik fel akár saját lakásukat is azokra a közösségi oldalakra, ahol külföldi turisták szállást keresnek – írja a Pénzcentrum. A legnépszerűbb ilyen oldalon több mint 1500 magyarországi magánszemély hirdet.

Az ingatlan bérbeadása, illetve szálláshely-szolgáltatás csak üzemeltetési engedély és adószám birtokában lehet folytatható. A Pénzcentrum.hu összeszedte az adóhatóság által különböző tájékoztatókban közölt információkat. Magánszemélyek esetében meg kell különböztetni egymástól az ingatlan bérbeadást, illetve az egyéb szálláshely-szolgáltatást, a kétféle tevékenység merőben eltér egymástól. Az ingatlan bérbeadás az ingatlan időleges használatba adását jelenti, azon túl nem tartalmaz pótlólagos szolgáltatásokat. Ezzel szemben az egyéb szálláshely szolgáltatásba a szálláshely használatán túl beletartozik például a takarítás, az ágyneműk mosása, vagy akár az internet használata is.

A kétféle tevékenység abban megegyezik, hogy az azokból szerzett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, ami az összevont adóalap része. Utóbbi információ legfőképpen azért fontos, mert az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből lehet igénybe venni a családi adóalap-kedvezményt.

A kétféle tevékenységre vonatkozó adózási szabályok között azonban nagyon jelentős különbségek vannak. Nem kell adószámot kérniük azoknak a magánszemélyeknek, akik kizárólag az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény szerinti adómentes ingatlan-bérbeadási (haszonbérbeadási) tevékenységet folytatnak, és nem élnek az adókötelessé tétel jogával, vagyis nem fizetnek áfát. Ez a szabályozás 2010 augusztus közepe óta él, azt megelőzően minden esetben kellett adószámot kérni az ingatlan bérbeadásakor.

Ha nincs adószám, akkor értelemszerűen számlát sem kell adni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lényegesen egyszerűsödne az érintett adózók helyzete. A számla helyett ugyanis ki kell állítaniuk valamilyen számviteli bizonylatot, amelynek nem kevés adatot kell tartalmaznia.

Alanyi adómentességet érdemes kérniük azoknak, akik termékértékesítésből és szolgáltatásnyújtásból 6 millió forintnál kevesebb bevételre tettek szert 2012-ben, és várhatóan idén sem lépik át ezt a határt, s nincs jelentős költségük. Ha viszont valaki felújítást tervez, akkor meg kell fontolnia, nem éri-e meg jobban számára, ha az áfakörben marad. Nagyon fontos tudni, hogy ha valaki a garázsát adja bérbe, akkor adószámot kell kérnie, .

A szálláshely-szolgáltatóknak minden esetben adószámot kell kiváltaniuk, sőt, még üzemeltetési engedélyt is kell kérniük a település jegyzőjétől. A rendelet szerint az eseti jelleggel, turisztikai céllal kiadott ingatlanok egyéb szálláshelynek minősülnek. Feltétel, hogy a nem kizárólag erre a célra létesített ingatlannak legfeljebb 8, erre a célra hasznosított szobája, valamint összesen maximum 16 ágya lehet.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!