szerző:
hvg.hu

Bár a tavalyiakhoz képest tovább emelkedtek az árak, minden ingatlantípusra jelentős az érdeklődés a balatoni piacon. Még azokat is könnyen lehet értékesíteni, melyek már egy-két éve keresik a új tulajdonost.

Egyértelműen túlkereslet mutatkozik lakásokra, nyaralókra, építkezésekre és telkekre is , és az újépítésűeknél a legkiegyensúlyozottabb a kereslet és kínálat - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A balatoni ingatlanpiacon a vevőknek alapvetően két nagy csoportja van jelen: az egyik az állandó lakóké, a másik a nyaralóké. Idén nemcsak az utóbbiak aktívak, az állandó lakók is keresik a lehetőségeket: akadnak, akik rendezik a régi hiteleiket, mások kisebb otthonból nagyobba költöznek.

Az sem ritka, hogy kisebb alapterületű ingatlant választanék, ilyenkor a megmaradt pénzen a gyerekek lakásvásárlását támogatják, vagy befektetési céllal egy plusz ingatlant vásárolnak. A városi lakásokra ezért túlkereslet mutatkozik, vagyis akár egy lift nélküli, 4. emeleti panellakást is könnyen el lehet most adni. A panellakások négyzetméterára egyébként 280-340 ezer forint között mozog, és szinte alig van különbség az áraikban a régebbi építésű téglalakásokhoz képest.

A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó panelek 1-2 hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze 1-2 napot kell várnia a tulajdonosnak a vevőre. Így aztán a vevők alkuról nem is nagyon álmodhatnak: sokszor hirdetési áron kelnek el a használt ingatlanok - hangsúlyozta Krausz Gábor. A keresletet az is erősíti, hogy a befektetők ugyancsak aktívak, hiszen könnyen és jó áron ki tudják adni a megvásárolt ingatlanokat. Ők a 15-20 milliós lakásokat keresik a városon belül, míg a parthoz közeli, kiadási célra vásárolt ingatlanok között a 20-30 milliósok a legfelkapottabbak.

Az utóbbi időben sokan belevágtak építkezésbe is, ha még le tudtak kötni kivitelezőt 2019 végéig. Az építkezésekkel a Balatonnál is az a probléma, hogy mivel erőteljesen bővült a számuk, rendkívül nehéz jó szakembereket találni, vagy egyáltalán olyat, aki még 2019 karácsonya előtt vállalja a munkát.

Azok számára, akik most gondolkodnak építkezésen, a könnyűszerkezetes házak kivitelezése nyújthat megoldást - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. Létezik ugyanis a piacon néhány megbízható és tapasztalt cég, akik nyugat-európai minőségű könnyűszerkezetes házakat építenek, az előbb említettnél jóval kedvezőbb határidőkkel. Így, ha valaki őket választja, nagyobb eséllyel élhet még az 5 százalékos áfa lehetőségével.

Az építkezések hatására persze megdrágultak a telkek is a Balaton környékén. Így Siófokon jelenleg egy lakóövezeti közműves telek 11-12 ezer forint/négyzetméter áron vásárolható meg, míg nyaralóövezetben 50-60 ezer forint környékén alakul az ára. És akkor még nem is vízparton lévő ingatlanról beszélünk, hiszen azok ára Siófok környékén már a 200 ezer forintos négyzetméterárat is elérte - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor.

A kisméretű nyaralók helyzete nem sokat változott: ezekre mindig is erős volt a kereslet, most pedig még gyorsabban értékesíthetők. Példát is említett az ingatlanközvetítő: egy 400 négyzetméteres teleken található kis faház, melyet korábban nem tudtak értékesíteni 21 millióért, most 25 millió forintért vevőre talált.

Az újépítésű ingatlanok piacán ennél kiegyensúlyozottabb keresletről és kínálatról beszélhetünk, de Krausz szerint „itt is szinte mindent értékesíteni lehet”. Az elmúlt években rengeteg építkezés indult, melyek kifutása jelenleg 2019 vége felé várható. Ezekre az építkezésekre is jelentős az érdeklődés, jól fogynak a lakások, ezért további árnövekedésre számíthatunk.

A szakember becslése szerint azok a projektek, melyek jövő nyárra készülnek el, a mostani árakhoz képest várhatóan 10-15 százalékkal drágábban vásárolhatók majd meg. Márpedig az újépítésű ingatlanok jelenleg sem olcsók: lakóövezetben 400-500 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a parthoz közeli üdülőövezetben 560-780 ezer forintos áron.

Ha újépítésű, közvetlen vízparti és “full panorámás” ingatlanról van szó, akkor 1-1,2 millió forintos négyzetméterárra számíthatnak a vevők. Ráadásul úgy, hogy ezek az ingatlanok még a tervasztalon elkelnek - tette hozzá. Az árak jellemzően fix árak, alkudni egy-egy drágább lakásnál lehet esetleg 1-2 százalékot, illetve a 60-70 millió forint feletti kategóriában egy ajándék tároló, autóbeálló még “beleférhet az üzletbe” - fogalmazott az ingatlanközvetítő.

Végül kitért arra is, hogy területileg “az árak kezdenek összeérni” a déli parton, ami azt jelenti, hogy szinte alig van különbség két egyforma adottságú ingatlan között, ha az egyik Balatonszemesen, míg a másik Siófokon található. Nincs ugyanis túl nagy különbség a megközelíthetőségük között: az autópályán mindössze 15-20 perces többlettel kell számolnia annak, aki távolabbra tart.

2019 végéig nem is vár változást a balatoni piacon a szakértő, vagyis nem valószínű az eddig áremelkedési trend megtörése. Nagyobb változásra csak akkor kerülhetne sor, ha kiderülne, hogy 2020 után mégsem maradhatna az újépítésű lakásokat érintő kedvezményes áfa. “Akkor 2019 második felében biztos lenne kapkodás” - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek