szerző:
hvg.hu

A világ legnagyobb teherkikötőjétől nem messze fekvő, egykor békés sziget lakóit beszippantotta a nagyvilág. Hátrahagyott házaik most a világ egyik legmenőbb turistalátványosságának számítanak. A szigetcsoporthoz ráadásul a Föld leghosszabb hídja vezet.

A Jangce folyó torkolatánál fekvő 400 szigetből álló Shengsi szigetcsoport egyik tagján fekvő Houtou Wan egykor halászfalu volt; 2000 halászcsalád élt itt körülbelül 500 épületben. A szigetvilág alig pár órára fekszik Sanghajtól, de hatalmas a kontraszt a világ legnagyobb kikötőjének helyet adó, felhőkarcolókkal tűzdelt nagyváros és a békés, szubtrópusi települések között.

©

Houtou Want az 1990-es évek elején hagyták el a lakói; a halászok többsége a jobb élet reményében a szárazföldre költözött. A halászat, mint megélhetési forrás háttérbe szorult, és az itteni oktatás sem bírt lépést tartani az igényekkel. A BBC-n most a France-Presse fotósának képei mesélnek a szigetről.

©
©
©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!