szerző:
hvg.hu

Könnyűszerkezetes elemekkel bővítik a József Attila lakótelep házait, a lakók egy további szobát vagy erkélyt nyernek. Az első, négyemeletes lakóház átalakítása jövőre kezdődik.

Ferencváros önkormányzata tavaly indított tervpályázatot a József Attila lakótelep megújítására.  Az 1957 és 1981 között kiépült lakótelep eredetileg is a különböző építési technikák kísérleti terepéül szolgált; akad itt tégla- és zsaluzottbeton épület, valamint panelházból is többféle.

Az önkormányzat most arról döntött, hogy a tavalyi tervpályázat lakóknak is bemutatott elképzelései alapján már jövőre kezdődhet a fejlesztés. A Napfény utcában kiválasztott négyszintes lakóház közössége egy ötödik emelet ráépítéséért cserében liftet kap, a tulajdonosok pedig egy újabb szobával vagy terasszal gyarapodnak. A lapostetőket napozó- és grillteraszként lehet majd hasznosítani.

©

A lakások alapterületének bővítése a program egyik fő célkitűzése, mivel a két-három gyerekes családok körében népszerű lakótelep legnagyobb problémája éppen a kis lakásméret. A József Attila lakótelepen a lakásárak dinamikusan zárkóztak fel a IX. kerület egészéhez. A NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 2017-ben és 2018 eddig eltelt időszakában a lakások négyzetméterének átlagára 384 ezer Ft volt, 14 százalékkal több, mint 2016-ban.

©

Összehasonlításképpen: a jelentős városrészi rehabilitáción áteső IX. kerület egészében 13 százalékos volt a drágulás, a lakások átlagos négyzetméterára 400 ezer forintról 453 ezerre nőtt ugyanebben az időszakban. A lakótelep lakásainak értékét vélhetőleg az is növelni fogja, hogy a tervek szerint új, gépkocsiforgalomtól elzárt főteret alakítanak ki közösségi központtal, valamint az Üllői út zaját zöldtetős parkolóházsávval rekesztik ki.

Az önkormányzat jelenleg befektetőt keres a projekthez, akik elképzeléseik szerint a bővítés költségeiért cserébe egy teljes emeletnyi lakás építési jogát kapják. Magyarországon ma nagyjából nyolcszáz ezer lakótelepi lakást tartanak számon, de a telepek egységes megújulására, átgondolt fejlesztésére még nem volt példa. A hasonló, könnyűszerkezetes melléépítéssel operáló külföldi megoldások  közül kiemelkedik a Lacaton&Vassal bordeaux-i panelfelújítása, erről itt nézegethet képeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetények, még drágább lesz a téli csemege

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek